Bosanski lonac, bihaška lepinja in tulumbe

Bosanski lonac je okusna zelenjavno mesna enoločnica, h kateri sodijo nepogrešljive bihaške lepinje. Za konec pa se posladkamo z tradicionalno sladico, tulumbo.

Objavljeno
14. februar 2011 14.32
Edita Svraka, odprta kuhinja
Edita Svraka, odprta kuhinja
Bosanski lonac

Sestavine

4 srednje velike čebule
manjša glava svežega zelja
½ kg govejega mesa
½ kg telečjega mesa ali jagnjetine
3 korenčki
2 sveža paradižnika
3 večji krompirji
sol, poper
mleta paprika

Priprava

Meso in zelenjavo očistimo in zrežemo na večje kose, zeljnato glavo na primer na četrtine. V lonec položimo najprej meso, nato zelenjavo, krompir naj bo na vrhu. Vsako plast začinimo. Prilijemo deciliter ali dva vode in na močnem ognju pustimo, da zavre. Nato lonec prekrijemo s folijo in čeznjo damo pokrov, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se jed počasi kuha 3 do 4 ure.

Bihaška lepinja

Sestavine

½ kg pšenične moke
2,5 dcl vode
pol kocke kvasa
olje, sol

Priprava

Moko presejemo, posolimo, dodamo nadrobljen kvas in vse skupaj dobro zmešamo s toplo vodo. Pridno gnetemo, da dobimo homogeno maso. Ko postane testo gladko in prožno, ga damo počivat za najmanj pol ure. Potem ko vzhaja, ga znova pregnetemo in nato položimo v namaščen pekač. Počakamo še deset minut, da se ponovno dvigne, nato ga pečemo približno pol ure pri 180 ° C.

Tulumbe

Sestavine

testo
1 l mleka
1,5 dcl olja
500 g moke, 1 pecilni prašek
8 jajc
agda
1 l vode
70 dag sladkorja
lupinica in sok ½ limone

Priprava

Skuhamo sladkorni sirup oziroma agdo in jo ohladimo. Zavremo mleko in olje, dodamo moko in pecilni prašek, dobro premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute. V napol ohlajeno maso postopoma vmešamo jajca. Testo damo v model za tulumbe in iztisnemo približno 5 cm dolge trakove (če modela nimate, lahko uporabite slaščičarsko vrečko z zvezdastim nastavkom.)

Ocvremo jih v vročem olju do zlato rumene barve. Ocvrte tulumbe polagamo na papirnati prtiček, da vpije odvečno maščobo, in še vroče damo v posodo s pripravljenim sladkornim sirupom.