Buče

V tem času skorajda ne gre brez buč v kuhinji, saj so jih polne stojnice na trgu. Če smo pred nekaj leti buče šele spoznavali, jih zdaj večinoma že prav radi uporabljamo v svoji prehrani.

Objavljeno
25. september 2009 18.30
Mojca Koman
Mojca Koman
Buče so preproste, hranljive, zanimivih okusov in nadvse pripravne za juhe, prikuhe, celo za peciva in marmelado. Zaradi obilja karotenoidov, iz katerih naš organizem ustvari vitamin A, z uživanjem buč krepimo imunski sistem. Da bomo manj smrkali, kihali in kašljali v prihodnjih dneh, jejmo buče!


Krompir z bučo in žajbljem, solata s fižolom, rdeče in belo grozdje


Sestavine:

  • 4 krompirji
  • četrt buče hokaido
  • 3-4 žlice oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice bučnih semen
  • nekaj lističev žajblja, sol
  • mlad ovčji ali kozji sir, količina po okusu
  • Za solato: 1 kristalka, 1 manjša glavica rdečega radiča, 3 žlice kuhanega fižola, sol, limonov sok ali kis, izbrano rastlinsko olje
  • rdeče in belo grozdje


Priprava:

1.Krompir po potrebi olupimo in narežemo na večje kose. V manjši količini slane vode ga skuhamo do mehkega.
2.Za solato očistimo in narežemo (natrgamo) kristalko in radič ter naložimo v skledo. Dodamo fižol.
3.Bučo očistimo, odstranimo semenje in narežemo na kocke.
4.V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo kose buče in jih popečemo. Navadno zadošča pet minut. Potresemo z grobo narezanim česnom, bučnimi semeni in dodamo kuhan ter odcejen krompir. Solimo, začinimo z žajbljem, previdno premešamo in tako pustimo minuto.
5.Medtem okisamo solato, k buči pa vmešamo še nadrobljen ali narezan sir in oboje takoj ponudimo.
6.Na koncu obeda se posladkajmo s sladkim grozdjem.
Različica: Če vam sladek okus buče hokaido ni všeč, izberite drugo sorto.


Koristen nasvet
Cele buče lahko brez težav hranimo več dni, celo tednov v kleti ali pri sobni temperaturi kot okras na kuhinjski mizi. Čvrsta lupina njihovo bučno meso varuje pred kvarjenjem. Prerezan kos buče pa moramo hraniti na hladnem ali v hladilniku in ga porabiti v nekaj dneh.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!