Krompir z bučo in žajbljem, solata s fižolom, rdeče in belo grozdje
Sestavine:
- 4 krompirji
- četrt buče hokaido
- 3-4 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 4 žlice bučnih semen
- nekaj lističev žajblja, sol
- mlad ovčji ali kozji sir, količina po okusu
- Za solato: 1 kristalka, 1 manjša glavica rdečega radiča, 3 žlice kuhanega fižola, sol, limonov sok ali kis, izbrano rastlinsko olje
- rdeče in belo grozdje
Priprava:
1.Krompir po potrebi olupimo in narežemo na večje kose. V manjši količini slane vode ga skuhamo do mehkega.
2.Za solato očistimo in narežemo (natrgamo) kristalko in radič ter naložimo v skledo. Dodamo fižol.
3.Bučo očistimo, odstranimo semenje in narežemo na kocke.
4.V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo kose buče in jih popečemo. Navadno zadošča pet minut. Potresemo z grobo narezanim česnom, bučnimi semeni in dodamo kuhan ter odcejen krompir. Solimo, začinimo z žajbljem, previdno premešamo in tako pustimo minuto.
5.Medtem okisamo solato, k buči pa vmešamo še nadrobljen ali narezan sir in oboje takoj ponudimo.
6.Na koncu obeda se posladkajmo s sladkim grozdjem.
Različica: Če vam sladek okus buče hokaido ni všeč, izberite drugo sorto.
Koristen nasvet
Cele buče lahko brez težav hranimo več dni, celo tednov v kleti ali pri sobni temperaturi kot okras na kuhinjski mizi. Čvrsta lupina njihovo bučno meso varuje pred kvarjenjem. Prerezan kos buče pa moramo hraniti na hladnem ali v hladilniku in ga porabiti v nekaj dneh.
Iz priloge Odprta kuhinja!