Sestavine za 4 osebe:
- 800 g kumar
- 2 žlici limonovega soka
- 12 škampovih repkov
- 200 g kisle smetane
- 4 žlice oljčnega olja
- 2,5 dl hladne mineralne vode
- 2 žlici belega vinskega kisa
- Sol, beli poper v zrnu
- ščepec mletega čilija
- 2 stroka česna
- 4 vejice timijana
- nekaj vejic peteršilja
- šopek bazilike, drobnjak
Priprava:
1 Česen olupimo; strok česna drobno sesekljamo z osmukanim timijanom. Oboje zmešamo z dvema žlicama olja, čilijem in limonovim sokom.
2 Škampove repke podolžno razpolovimo; povaljamo v timijanovem olju in nabodemo na štiri lesene palčke.
3 Kumare olupimo, razsemenimo in v mešalniku gladko zmiksamo s peteršiljem, baziliko, preostalim strokom česna, kislo smetano, kisom in žlico olja. Začinimo s soljo in poprom, nazadnje prilijemo mrzlo mineralno vodo.
4 V ponvi segrejemo preostalo olje, na katerem škampove ražnjiče pečemo od tri do štiri minute.
5 Hladno juho (dodatno jo ohladimo v hladilniku) razdelimo v ohlajene jušne krožnike. Vsaki porciji dodamo po en škampov ražnjič, potresemo z narezanim drobnjakom.
Kompot iz bučk za ozimnico
Sestavine:
- 2 kg bučk
- 1 kg sladkorja
- 1 l suhega belega vina
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- cimet
- rum
Priprava:
1 Bučke očistimo, olupimo in zrežemo na kocke.
2 V posodi pristavimo 1,5 litra vode, nakockane bučke, sladkor, belo vino, vaniljev sladkor, cimet in malo ruma. Zavremo in kuhamo 25 minut.
3 Kozarce za vlaganje temeljito operemo in postavimo v pečico, segreto na 80 °C.
4 Kuhan kompot odstavimo in nadenemo v vroče kozarce, ki jih sproti nepredušno zapremo. Ovijemo jih v eno ali dve odeji, v katerih kompot ohladimo.
Opomba: Kompot ima okus po ananasu.
Iz priloge Odprta kuhinja!