Bučke še malo drugače

Denis Avdić je Slovenec. Po srcu in državljanstvu. Zaradi vojne v Bosni je leta 1992 pribežal in ostal. V šestih mesecih se je naučil slovensko, zdaj pa prvi glas radijske postaje Radio 1, ker se ravno seli v Postojno, tokrat gostuje v kuhinji njenih staršev.

Objavljeno
25. september 2009 17.17
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Hladna kumarična juha s škampovimi repki

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g kumar
  • 2 žlici limonovega soka
  • 12 škampovih repkov
  • 200 g kisle smetane
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2,5 dl hladne mineralne vode
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • Sol, beli poper v zrnu
  • ščepec mletega čilija
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice timijana
  • nekaj vejic peteršilja
  • šopek bazilike, drobnjak

Priprava:
1 Česen olupimo; strok česna drobno sesekljamo z osmukanim timijanom. Oboje zmešamo z dvema žlicama olja, čilijem in limonovim sokom.
2 Škampove repke podolžno razpolovimo; povaljamo v timijanovem olju in nabodemo na štiri lesene palčke.
3 Kumare olupimo, razsemenimo in v mešalniku gladko zmiksamo s peteršiljem, baziliko, preostalim strokom česna, kislo smetano, kisom in žlico olja. Začinimo s soljo in poprom, nazadnje prilijemo mrzlo mineralno vodo.
4 V ponvi segrejemo preostalo olje, na katerem škampove ražnjiče pečemo od tri do štiri minute.
5 Hladno juho (dodatno jo ohladimo v hladilniku) razdelimo v ohlajene jušne krožnike. Vsaki porciji dodamo po en škampov ražnjič, potresemo z narezanim drobnjakom.


Kompot iz bučk za ozimnico


Sestavine:

  • 2 kg bučk
  • 1 kg sladkorja
  • 1 l suhega belega vina
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • cimet
  • rum


Priprava:
1 Bučke očistimo, olupimo in zrežemo na kocke.
2 V posodi pristavimo 1,5 litra vode, nakockane bučke, sladkor, belo vino, vaniljev sladkor, cimet in malo ruma. Zavremo in kuhamo 25 minut.
3 Kozarce za vlaganje temeljito operemo in postavimo v pečico, segreto na 80 °C.
4 Kuhan kompot odstavimo in nadenemo v vroče kozarce, ki jih sproti nepredušno zapremo. Ovijemo jih v eno ali dve odeji, v katerih kompot ohladimo.

Opomba:
Kompot ima okus po ananasu.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!