Burek - bosanski evergreen

Bosanske kuhinje ni brez tradicionalnega bureka. Ob njem si bomo tokrat privoščili mesno musako z jajčevci, za sladico pa mlečni riž malo drugače.

Objavljeno
15. februar 2011 17.53
Edita Svraka, odprta kuhinja
Edita Svraka, odprta kuhinja
Burek u zvrkove

Sestavine

testo
500 g moke
½ l mlačne vode
ščep soli, olje
nadev
500 g govejega mletega mesa
2 čebuli, sol, poper

Priprava

Moko presejemo v skledo, v jamico na sredi vlijemo olje in dodamo sol, gladko razmešamo, potem postopoma prilivamo mlačno vodo. Mesimo z roba proti sredini, tako da je na sredini masa vedno gladka, uporabimo pa toliko vode, da dobimo ustrezno gostoto. Nazadnje vse skupaj pregnetemo v prožno testo. Oblikujemo hlebček, ga premažemo z oljem in pustimo počivati na sobni temperaturi 20 minut. Nato ga položimo na delovno površino, pomokamo in tanko razvaljamo v krog s premerom 50 centimetrov. Počiva naj še 5 minut.

Prt pomokamo in nanj položimo razvaljano testo. Tanko ga namažemo z oljem ali stopljenim maslom ter začnemo vleči z zunanjo stranjo dlani. Ko je tanko razvlečeno, porežemo morebitne debelejše robove.

Meso zmešamo z drobno sesekljano čebulo in začinimo. Testo pokapljamo z oljem, potresemo z mesnim nadevom, zavijemo v zvrkove (v obliko polža) in položimo v namaščen pekač.

Burek pečemo na 200 ° C približno 40 minut, da zlato porumeni. Nato ga zalijemo s 3 dcl vrele vode, v katero smo dali košček masla (5 dag) in ščepec soli, in še za 5 minut postavimo v pečico.

Musaka

Sestavine

5 ali 6 jajčevcev
½ kg govejega mesa, 2 čebuli
večji kos masla, 4 dcl kislega mleka ali smetane
žlica mlete paprike , sol

Priprava

Čebulo očistimo in narežemo na kolute. Meso narežemo na manjše koščke ali ga zmeljemo. Oboje prepražimo na maslu.
V drugi posodi prav tako na maslu popražimo kolute jajčevcev. Ko porumenijo, dodamo mleto papriko in odstavimo z ognja. Postopek večkrat ponovimo, da popečemo vse jajčevce.

Globoko posodo namažemo z maslom. Na dno položimo sloj jajčevcev, čeznje porazdelimo sloj mesa, zalijemo z vodo (še raje z mesno osnovo) in tako nadaljujemo. Vsako plast zalijemo z nekaj vode, na vrhu naj bodo jajčevci.

Pečemo pri 180 ° C dobro uro. Ko je musaka gotova, jo prelijemo s kislim mlekom in še za pet minut postavimo v pečico.

Sutlijaš

Sestavine

1 l mleka, ¼ l vode
150 g riža, 150 g sladkorja
3 nageljnove žbice, 1 vaniljev sladkor

Priprava

V mleko in vodo stresemo sladkor ter zavremo. Dodamo riž in vaniljev sladkor. Kuhamo 20 minut, pred koncem dodamo nageljnove žbice za aromo. Še topel sutlijaš prelijemo v manjše skledice. Postrežemo kot toplo ali hladno jed.