Čas je za kosilo

Uporaba začimb, zelišč in dišavnic v kuhinji je pomembna, ker so začinjene jedi lažje za prebavo, saj pekoče snovi spodbujajo delovanje prebavnih sokov, grenčine pa vzbujajo apetit.

Objavljeno
08. september 2009 17.30
A.S.
A.S.
Uporaba soli in popra je v kuhinji vsakdanja, a ne le zaradi dobrega okusa. Številni narodi, denimo Kitajci, Indijci in Egipčani, že dolgo vedo, da začimbe oziroma njihova eterična olja, grenčične in pekoče snovi delujejo na živčne celice in jih pomirjajo ali spodbujajo.

Koleraba s kurkumo in mesnimi kroglicami

Potrebujemo (za štiri):
  • 3 glavice mlade kolerabice (približno 700 g),
  • 2 velika paradižnika,
  • 100 g čebule,
  • strok česna,
  • žlico sončničnega olja,
  • polovico žličke kurkume v prahu,
  • 6 koščkov sečuanskega popra,
  • sol in
  • 1/8 l vode;
             za mesne kroglice:
  • 300 g mlete govedine,
  • jajce,
  • žlico belih drobtin,
  • sol in
  • sveže mleti poper.

Priprava:

Kolerabico olupimo, operemo in narežemo. Paradižnike operemo, razpolovimo, odstranimo pečke in narežemo na majhne kose. Narezano čebulo, nasekljan česen, kurkumo in poper opražimo na olju, dodamo kolerabico in nekaj minut dušimo. Zalijemo z vodo in dušimo do mehkega. Koščke paradižnika pomešamo v vročo kolerabo in vse solimo. Govedino, drobtine in jajce pregnetemo, solimo in popramo ter oblikujemo maso v kroglice in jih v posodi na malo olja pri srednji vročini prepečemo. Ponudimo s kolerabo.

Piščančje prsi z dišečo perlo

Potrebujemo (za štiri):
  • 4 kose piščančjih prsi s kožo in kostjo,
  • naribano limonino lupino,
  • 200 ml belega vina (najboljši je muškat),
  • šopek dišeče perle (manj znana zdravilna rastlina s suličastimi listi in belimi cvetovi, značilen vonj sprošča, če jo stisnemo ali natrgamo),
  • olivno olje za pečenje,
  • 2 žlici surovega masla,
  • sol,
  • poper,
  • svežo zelenjavo za okras in
  • malo moke.

Priprava:
V plastično posodo, ki se dobro zapira, polagamo meso in ga potresemo z nasekljano dišečo perlo. Ponovimo štirikrat. Na koncu potresemo še z nastrgano limonino lupino, prelijemo z vinom, zapremo in pustimo stati od 12 do 24 ur. Meso vzamemo iz marinade, ga obrišemo in potresemo z moko. Marinado na hitro zavremo in precedimo skozi gosto sito. Prsi solimo in popramo ter na obeh straneh dobro opečemo. Vzamemo iz posode, prelijemo s precejeno marinado in damo na toplo. V maščobo od pečenja damo pol pesti nasekljane dišeče perle in omako povežemo s surovim maslom. Meso damo na krožnike, prelijemo z omako in potresemo s svežimi dišavnicami (ne z dišečo perlo). Primerna priloga sta kuhan ali dušen riž z višnjami ali češnjami (vloženimi).

Solata s kuskusom

Potrebujemo (za dve skodelici):
  • 75 g kuskusa,
  • 250 ml zelenjavne juhe (kocka),
  • bučko,
  • rdečo papriko,
  • 100 g dihnika,
  • šalotko,
  • žlico pinjol,
  • 2 žlici belega balzamičnega kisa,
  • žličko medu,
  • žličko gorčice,
  • limonov sok,
  • jodirano sol,
  • sveže mleti poper in
  • žlico olivnega olja.

Priprava:
Kuskus vsujemo v posodo in prelijemo z 250 ml vrele zelenjavne juhe. Pokrijemo in pustimo 10 minut, da se kuskus napne. Bučko in papriko operemo in narežemo na koščke. Dihnik operemo, odstranimo peclje in ga posušimo. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. Pinjole popražimo brez maščobe. Vse sestavine primešamo kuskusu. Balzamični kis, med, gorčico, limonov sok, sol in poper zmešamo, dodamo olje in prelijemo po kuskusu. Postavimo v hladilnik.