Sestavine za šest oseb
½ razkosanega velikega purana
1 korenček, ½ pora, ½ čebule
košček gomolja zelene
½ korena peteršilja, strok česna
5 zrn popra, sol
za mole
3 rdeče paprike rog
žlička mlete makedonske paprike
ščep čilija
7 žlic sončničnega olja
2 velika stroka česna, 1 srednja čebula
1 suha tortilja, ½ žemlje
40 g rozin, 80 g mandljev
ščep pekočega semenja čilija
50 g sezamovih semen
ščep janeža, 2 nageljnovi žbici
10 g cimetovih skorjic
2 zrni črnega popra
1,5 rebra črne čokolade
80 g paradižnika
juha, v kateri se je kuhal puran
sladkor, sol po okusu
Priprava
Kose purana skuhamo s korenjem, porom, čebulo, zeleno, peteršiljem, česnom, soljo in poprom. Paprikam odstranimo semenje in jih na hitro ocvremo v olju. Za nekaj minut jih odložimo v skodelo z vročo vodo, da se zmehčajo.
V isti maščobi zlato zapečemo polovico žemlje in jo prihranimo. Na maščobi posteklenimo na lističe narezano čebulo in nasekljan česen, dodamo nalomljeno suho tortiljo, žemljo, rozine, mandlje, semenje čilijev, polovico sezamovih semen, janež, nageljnove žbice, cimet, poper, čokolado ter olupljen in narezan paradižnik. Vse temeljito premešamo in prepražimo. Dodamo odcejene paprike in še na kratko popražimo. Nato v električnem mešalniku vse zmeljemo z dvema skodelicama juhe, v kateri smo skuhali purana, in precedimo.
Za pripravo mola potrebujemo večjo lončeno ognjevarno posodo ali lonec, v katerem segrejemo preostali dve žlici maščobe, dodamo nastalo omako in pustimo vreti pet minut. Solimo in po okusu sladkamo. Po potrebi dodamo še malo juhe. Omaka mora biti gosta. Pustimo, da na blagem ognju vre 25 minut. Nato vanjo dodamo kose kuhanega purana in pustimo rahlo vreti še nekaj minut.
Postrežemo v lončeni posodi in potresemo s preostalim sezamom. Ponudimo z rižem po mehiško.
Riž po mehiško (arroz a la mexicana)
Sestavine za štiri osebe
skodelica riža
2 skodelici kokošje juhe
1 korenček, skodelica graha
2 srednja paradižnika
¼ čebule, strok česna
5 žlic olja
sol
Priprava
Riž 10 minut namakamo v mlačni vodi, nato ga odcedimo in počakamo, da se povsem osuši. V emajlirani posodi segrejemo olje in na zelo vročem riž zlato prepražimo (8 minut). Olje odlijemo, rižu dodamo grah in nakockan korenček. Dobro prepražimo.
Medtem v električnem mešalniku zmeljemo paradižnike, čebulo in česen z malce juhe. Omako prilijemo k rižu ter po potrebi dodamo nekaj žlic juhe. Premešamo in še nekaj minut pražimo. Ko oljne kapljice pripotujejo na površino, zmanjšamo ogenj, prilijemo preostalo kokošjo juho in odkrito počasi kuhamo, da se riž zmehča in vpije tekočino.
Mehiški puding (flan)
Sestavine za šest porcij
skodelica prevretega mleka
skodelica zgoščenega mleka
1,5 skodelice sladkorja, 4 jajca
2 kapljici vaniljevega izvlečka
1/2 skodelice sladkorja za karameliziranje
Priprava
Obe vrsti mleka zmešamo s sladkorjem. Jajca stepemo, dodamo zmesi, primešamo vaniljo in temeljito stepemo. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
Karamel pripravimo v večjem modelu ali v majhnih kovinskih porcijskih modelčkih. Sladkor stresemo v model ali ustrezne deleže v vsakega od modelčkov. Nato ga na blagem ognju segrevamo, dokler se ne stopi in rahlo porjavi. Z nagibanjem modela porazdelimo sladkor po steni. Nato vlijemo mlečno maso in postavimo v pečico v visok pekač, napolnjen z vodo. Prekrijemo z aluminijasto folijo in kuhamo 30 minut. Ali je puding kuhan, preverimo tako, da vanj zabodemo zobotrebec, ki ga moramo izvleči čistega.
Puding ohladimo, prekrijemo s plastično folijo in hranimo v hladilniku.