Sestavine
250 g domače skute
100 ml kisle smetane
sol
sesekljan peteršilj
Priprava
Skuto, kislo smetano in sesekljan peteršilj z vilicami dobro pretlačimo in po občutku posolimo. Namaz preložimo v lončeno posodico. Zraven postrežemo koščke kruha, ki smo ga prej popekli na oljčnem olju.
Chilli con carne
Sestavine
500 g mletega mesa
4 čebule (2 rdeči in 2 beli)
3 stroki česna
2 pločevinki vloženega rdečega fižola (500 g)
2 pločevinki vložene koruze (500 g)
3 dcl paradižnikove mezge
2 žlički mlete paprike
2 žlički mletega karija
2 žlici moke
sol
poper
Priprava
Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, in ko lepo zadiši, dodamo mleto meso. Med praženjem mešamo in s kuhalnico razbijamo večje grude mesa. Dodamo sesekljan česen, papriko, moko in preostale začimbe. Pražimo in mešamo naprej, nato dodamo fižol in odcejeno koruzo. Posolimo in premešamo. Na koncu dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo. Kuhamo še približno 45 minut.
Nadevana jabolka
Sestavine
1/2 kg kiselkastih jabolk
limona
med
150 g masla
marmelada (najbolje kakšna bolj kisla)
7 žlic drobtin
Priprava
Jabolka, najbolje domača, operemo in očistimo. Na vrhu jim izdolbemo jamico, spodaj prečno odrežemo kolobar malo nad pecljem, da bodo stala. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo, nato v vsako damo žličko medu. Za nadev v ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in marmelado. Z mešanico napolnimo jabolka in jih razporedimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pri temperaturi 180 ° C jih pečemo dobre pol ure oziroma toliko časa, da se zmehčajo.