Četrtkov jedilnik: nadevana jabolka

Nekaj jedi, kot recimo današnji chilli con carne, je na kamniški konec prinesla njena velika ljubezen do potovanj.

Objavljeno
03. november 2011 10.44
Posodobljeno
03. november 2011 11.03
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Skutni namaz s popečenim kruhom

Sestavine

250 g domače skute

100 ml kisle smetane

sol

sesekljan peteršilj

Priprava

Skuto, kislo smetano in sesekljan peteršilj z vilicami dobro pretlačimo in po občutku posolimo. Namaz preložimo v lončeno posodico. Zraven postrežemo koščke kruha, ki smo ga prej popekli na oljčnem olju.

Chilli con carne

Sestavine

500 g mletega mesa

4 čebule (2 rdeči in 2 beli)

3 stroki česna

2 pločevinki vloženega rdečega fižola (500 g)

2 pločevinki vložene koruze (500 g)

3 dcl paradižnikove mezge

2 žlički mlete paprike

2 žlički mletega karija

2 žlici moke

sol

poper

Priprava

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, in ko lepo zadiši, dodamo mleto meso. Med praženjem mešamo in s kuhalnico razbijamo večje grude mesa. Dodamo sesekljan česen, papriko, moko in preostale začimbe. Pražimo in mešamo naprej, nato dodamo fižol in odcejeno koruzo. Posolimo in premešamo. Na koncu dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo. Kuhamo še približno 45 minut.

Nadevana jabolka

Sestavine

1/2 kg kiselkastih jabolk

limona

med

150 g masla

marmelada (najbolje kakšna bolj kisla)

7 žlic drobtin

Priprava

Jabolka, najbolje domača, operemo in očistimo. Na vrhu jim izdolbemo jamico, spodaj prečno odrežemo kolobar malo nad pecljem, da bodo stala. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo, nato v vsako damo žličko medu. Za nadev v ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in marmelado. Z mešanico napolnimo jabolka in jih razporedimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pri temperaturi 180 ° C jih pečemo dobre pol ure oziroma toliko časa, da se zmehčajo.