Četrtkov jedilnik: pečena kokoš z rižem

Natančneje: pečena pritlikava kokoš z omako terijaki in riž garam masala 
z ananasom in rozinami.

Objavljeno
11. november 2011 19.21
Posodobljeno
17. november 2011 11.00
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja

Pečena pritlikava kokoš z omako terijaki


Sestavine

2 kokoški (po 500 g) ali manjši piščanec (1 kg)

rastlinsko olje

5 žlic medu

1 dcl sojine omake

2 stroka česna

2 korenčka

200 g brstičnega ohrovta

maslo, sol, poper, kari


Priprava

Celo kokoško (piščanca) začinimo s soljo, poprom in karijem. Z vseh strani jo opečemo na vročem olju, nato jo položimo na pekač, tako da je prsni del obrnjen navzgor. Pečemo pri 180 ˚C približno 30 minut (piščanca 45 do 50 minut).

V kozici raztopimo med, dodamo sojino omako in drobno sesekljan česen. Zavremo in odstavimo.

Zelenjavo očistimo in skuhamo v slani vodi. Na koncu jo prepražimo še na maslu.

Meso podlijemo z omako in dodamo zelenjavo.


Predlagano vino
: malvazija, suho, belo, 2008, Slovenska Istra, vinorodna dežela Primorska. Belo vino k belemu mesu, rdeče k rdečemu – so vedeli povedati že naši stari starši in še vedno drži (vsaj v večini primerov, saj utegnejo kdaj pa kdaj posamezni dodatki ali začimbe jed zapeljati tudi v drugo smer). Torej, belo meso kokoši je glavni krivec, da smo izbrali belo suho vino, zelenjava (korenček, brstični ohrovt) je bila razlog za izbor sorte – malvazija (sadnih arom južnega sadja in cvetnih akacije in kamilice ter mandljastega okusa), podatek o njeni glaziranosti pa krepkosti telesa – bogato in srednje polno telo ter harmonično zaokrožen in stilsko prepoznaven karakter.

 

Riž garam masala 
z ananasom in rozinami


Sestavine

300 g dolgozrnatega riža

80 g masla

100 g rozin

½ ananasa

garam masala 
(indijska začimbna mešanica)

sol


Priprava


Riž operemo in ga skuhamo v večji količini osoljene vode.

Na maslu prepražimo na kocke narezan ananas ter rozine. Začinimo z garam masalo in soljo. Primešamo h kuhanemu rižu.


Namig: Jed lahko jemo samostojno ali jo postrežemo h kokoški.