Pečena pritlikava kokoš z omako terijaki
Sestavine
2 kokoški (po 500 g) ali manjši piščanec (1 kg)
rastlinsko olje
5 žlic medu
1 dcl sojine omake
2 stroka česna
2 korenčka
200 g brstičnega ohrovta
maslo, sol, poper, kari
Priprava
Celo kokoško (piščanca) začinimo s soljo, poprom in karijem. Z vseh strani jo opečemo na vročem olju, nato jo položimo na pekač, tako da je prsni del obrnjen navzgor. Pečemo pri 180 ˚C približno 30 minut (piščanca 45 do 50 minut).
V kozici raztopimo med, dodamo sojino omako in drobno sesekljan česen. Zavremo in odstavimo.
Zelenjavo očistimo in skuhamo v slani vodi. Na koncu jo prepražimo še na maslu.
Meso podlijemo z omako in dodamo zelenjavo.
Predlagano vino: malvazija, suho, belo, 2008, Slovenska Istra, vinorodna dežela Primorska. Belo vino k belemu mesu, rdeče k rdečemu – so vedeli povedati že naši stari starši in še vedno drži (vsaj v večini primerov, saj utegnejo kdaj pa kdaj posamezni dodatki ali začimbe jed zapeljati tudi v drugo smer). Torej, belo meso kokoši je glavni krivec, da smo izbrali belo suho vino, zelenjava (korenček, brstični ohrovt) je bila razlog za izbor sorte – malvazija (sadnih arom južnega sadja in cvetnih akacije in kamilice ter mandljastega okusa), podatek o njeni glaziranosti pa krepkosti telesa – bogato in srednje polno telo ter harmonično zaokrožen in stilsko prepoznaven karakter.
Riž garam masala
z ananasom in rozinami
Sestavine
300 g dolgozrnatega riža
80 g masla
100 g rozin
½ ananasa
garam masala
(indijska začimbna mešanica)
sol
Priprava
Riž operemo in ga skuhamo v večji količini osoljene vode.
Na maslu prepražimo na kocke narezan ananas ter rozine. Začinimo z garam masalo in soljo. Primešamo h kuhanemu rižu.
Namig: Jed lahko jemo samostojno ali jo postrežemo h kokoški.