Četrtkov jedilnik: polpeti iz cuket

Za danes smo pripravili še zajčkov ajmoht in paradižnik 
s cvetovi divjega luka.

Objavljeno
17. avgust 2011 10.18
Posodobljeno
18. avgust 2011 12.00
Romana Marinšek Logar, Odprta kuhinja
Romana Marinšek Logar, Odprta kuhinja

Zajčkov ajmoht

Sestavine

½ kunca

2 čebuli

3 korenčki

2 krompirja

žlička soli

šopek peteršilja

listič zelene

listič žajblja

ščepec majarona

nekaj strokov česna

poper

listič luštreka

lovor

1 manjši paradižnik

žlička balzamičnega kisa

Priprava

Kunca narežemo na manjše kose. Nasekljamo čebulo in jo popražimo, da postekleni, dodamo kose kunca in pražimo naprej. Krompir olupimo, zrežemo na kosce in stresemo k mesu. Še malo popražimo. Dodamo preostalo zelenjavo in začimbe, solimo in zalijemo z litrom vode. Počasi kuhamo eno uro. Ko je jed gotova, dodamo žličko balzamičnega kisa.

Polpeti iz cuket (bučk)

Sestavine

3 podolgovate bučke (cukete)

jajce

2 dcl mleka

20 dag moke

žlička soli

poper

1 čebula

olje za cvrenje

Priprava

Bučkam po potrebi odstranimo semena, jih naribamo na rezance in osolimo. Pustimo pol ure, da se odcedi voda, nato jih ožamemo. Iz jajca, moke, mleka in soli zamešamo gosto testo za palačinke ter dodamo poper. Nasekljano čebulo popražimo na olju in dodamo testu. Primešamo še ožete bučke in vse dobro premešamo. V kozici segrejemo olje (1 cm debela plast).

Z žlico zajemamo pripravljeno zmes in jo polagamo v vroče olje. Ko se polpeti zlato rumeno zapečejo na eni strani, jih obrnemo in popečemo še na drugi (dobrih 5 minut na vsaki strani). Ocvrte polagamo na papirnate brisače, da se odcedi odvečno olje.

Paradižnik 
s cvetovi divjega luka

Sestavine

4 zreli paradižniki

1 cvet divjega luka

žlica dobrega oljčnega olja

4 male mocarele

sol

Priprava

Paradižnike zrežemo na pol centimetra debele kolobarje. Mocarelo narežemo na kolobarčke. Oboje izmenično razporedimo po plitvem krožniku. Potresemo z osmukanimi cvetki iz cvetnega kobula divjega luka. Rahlo solimo in prelijemo z oljčnim oljem.