Četrtkov krompirjev recept

Krompirjev kruh z makom. Za en hlebček, srednje težka priprava.

Objavljeno
08. oktober 2012 18.11
Guliver/Stockfood, Odprta kuhinja
Guliver/Stockfood, Odprta kuhinja
Sestavine

275 g krušne moke

50 g polnozrnate moke

vrečka suhega kvasa

žlička soli, žlička sladkorja

5 žlic maka

2 srednje velika olupljena, kuhana in pretlačena krompirja

približno 2,5 dl tople vode

stepeno jajce

 

Priprava

V veliko skledo presejemo moko, jo pomešamo s kvasom, soljo, sladkorjem in dvema žlicama maka.

Dodamo pretlačen krompir in dovolj vode, da zamesimo bolj trdo testo. Gnetemo ga približno deset minut, potem pa položimo v naoljeno skledo, pokrijemo in pustimo, da 30 minut vzhaja.

Testo zvrnemo na pomokano desko, gnetemo 5 minut, nato ga položimo v naoljen pekač in za eno uro postavimo na toplo, da naraste na dvakratno velikost.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Površino hlebčka premažemo s stepenim jajcem in potresemo s preostalim makom. Pečemo 45 minut, oziroma dokler ni pečeno - če potrkamo na spodnjo stran hlebca, mora votlo zveneti.