Četrtkov recept: nežnost, ki se topi pod jezikom

Kuhani štruklji v maslenem testu, 
s skuto in beluši, na omaki 
iz graha in belušev.

Objavljeno
26. marec 2012 12.57
Peter in Vildana Patajac, Odprta kuhinja
Peter in Vildana Patajac, Odprta kuhinja
Kuhani štruklji v maslenem testu, 
s skuto in beluši, na omaki 
iz graha in belušev


Sestavine za 4 osebe

250 g maslenega testa

300 g skute

150 g belušev

sol, poper

1 jajce

žlica maskarpona

100 g očiščenega mladega graha

dimljena skuta ali sir za okras in okus

nekaj listkov bazilike

parmezan

Priprava

Masleno testo razvaljamo na primerno debelino za štruklje. Skuto pretlačimo, ji dodamo jajce ter sol in poper. Skutni nadev namažemo na testo in dodamo beluše, narezane z lupilcem za krompir na tanke rezine. Štruklje zavijemo v alufolijo in kuhamo pri 90 do 100 stopinjah (tik pod vretjem) v vodni kopeli.

Grah na hitro blanširamo v slanem kropu, pretlačimo skupaj z baziliko in maskarponom, da dobimo gostljato mešanico, ki jo začinimo in pomešamo z nasekljanimi ostanki belušev. Omako po potrebi razredčimo in prevremo. Nato jo podlijemo na krožnik, dodamo narezane štruklje in okrasimo z rezinami dimljene skute ali sira.