Čili z mesom (chilli con carne)
Sestavine
2 žlici rastlinskega olja
manjša čebula
500 g fino mletega pustega govejega mesa
konzerva rdečega fižola
konzerva kuhanega koruznega zrnja
konzerva pelatov
kozarec paradižnikove salse
(dobi se na oddelku z mehiško hrano)
po polovico rdeče, rumene in zelene paprike
rdeča paprika v prahu
sol
čili
začimbe po okusu
Priprava
Na olju prepražimo sesekljano čebulo in dodamo mleto meso. Ko meso spremeni barvo in voda izpari, po okusu posujemo z rdečo papriko (zaradi otrok je pri nas sladka), dodamo zrezane pelate, salso, fižol in koruzo. Če želimo redkejši čili, zalijemo z vodo, solimo po okusu in dodatno začinimo.
Tik pred koncem kuhanja dodamo še na majhne kocke narezane paprike in postrežemo. Po želji ponudimo s kislo smetano ali naribanim sirom. Pri nas zraven prigrizujemo tudi koruzni čips.
*
Slani koruzni mafini ali srbska proja po naše
Sestavine za 12 mafinov
2 jogurtova lončka koruzne moke
1 jogurtov lonček pšenične bele moke
vrečka pecilnega praška
2 manjši jajci
1/2 jogurtovega lončka rastlinskega olja
1 lonček tekočega jogurta ali pinjenca
100 g slanega sira v slanici
(kravjega, ovčjega ali kozjega)
Priprava
Obe vrsti moke v posodi zmešamo s pecilnim praškom. V mešanico dodamo »mokre« sestavine: jajci, olje in jogurt.
Če je testo pregosto, prilijemo malo radenske, če je preredko, vmešamo še malo moke. Biti mora gosto tekoče, tako da težko pade z žlice.
Na koncu v zmes dodamo na majhne kocke narezan ali nadrobljen sir in maso porazdelimo v modelčke za mafine. Pečemo približno pol ure pri 180 ºC.