Čokoladna torta mača

Zeleni čaj mača je japonska specialiteta, ki se uporablja pri obrednem pitju čaja. Svoje mesto je našel tudi v kulinariki: odlično se ujema s čokolado, zaradi svoje naravno intenzivne zelene barve pa je popestritev tudi za oči.

Objavljeno
20. oktober 2009 18.02
Iva Gruden
Iva Gruden
Čokoladna torta mača


Sestavine (za eno plast biskvita):

  • čokoladni biskvit (sveže pečen ali kupljen)
  • 1,5 žličke prahu zelenega čaja mača
  • 1-2 žici vročega mleka ali sojinega mleka
  • 4 žlice maskarponeja
  • 4 žlice sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1,5 žličke želatine ali agarja, raztopljene v 3 žlicah vode


Priprava:
1. Zeleni čaj mača raztopimo v vročem (sojinem) mleku in pustimo, da se ohladi.
2. Maskarpone zmešamo s sladko smetano. Dodamo sladkor, ohlajeno mešanico mača in raztopljeno želatino oziroma agar.
3. Dobro premešamo.
4. Na dno okroglega pekača položimo plast biskvita in jo prelijemo z nadevom. Če je mešanica pregosta, ji dodamo malo smetane.
5. Za kratek čas jo postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Nato postopek ponovimo z drugo in tretjo plastjo biskvita, potem pa postavimo torto čez noč na hladno.
6. Preden postrežemo, razpustimo pekač in potresemo z naribano čokolado.

Opomba:
Torto lahko naredimo v več plasteh ali kar v kozarcih, pri čemer ne potrebujemo želatine. Zeleni čaj mača je zelo skoncentriran, zato je dovolj že manjša količina.