Cvetača ni le blagega okusa, ampak preseneča tudi s pestro zastopanostjo svojih bioloških učinkovin. Poleg vitamina C in vitaminov skupine B vsebuje tudi približno dva odstotka lahko prebavljivih beljakovin in prav toliko ogljikovih hidratov. Dragocena pa je tudi zaradi obilice vlaknin.
Cvetača čisti sečila, poživlja krvni obtok in spodbuja prebavila k dobremu delovanju. Varovalno deluje na njihovo sluznico, poleg tega pa še bolj kot brokoli spodbuja tvorbo jetrnih encimov, ki skrbijo za telesno razstrupljanje.
Nakup in priprava: Cvetače ne kuhajmo do mehkega (beri: do mrtvega), ampak jo kvečjemu nekaj minut soparimo v mrežici nad malo vode. Samo tako namreč ohranimo večino njenih dragocenih bioloških učinkovin.
Na tržnici po možnosti poiščimo ekološko pridelano cvetačo, še zlasti če jo nameravamo uživati v vsem njenem biološkem bogastvu, torej presno. Izbirajmo manjše, čvrste glave, saj so bolj hrustljave in sočne kot večje oziroma starejše. Cvetačo lahko grizljamo kar tako, morda v kombinaciji z majonezo brez jajc ali pa z gorčično ali čemaževo omako. Še bolj pa tekne, če jo tanko narežemo in z njo obogatimo druge sezonske zelenjavne solate, npr. paradižnikovo, korenčkovo, kumarično, pa tudi solato iz rukole, zelene, radiča, itd.
Z orehi
Potrebujemo: 500 g mlade cvetače, 2 zvrhani žlici pinjol ali izluščenih pistacij, 2 žlici limoninega soka, žlico majoneze brez jajc.
Priprava: Cvetači odstranimo morebitne uvele zunanje liste, notranje, manjše, pa pustimo. Potem jo dobro operemo, prerežemo na dve polovici in odrežemo stržen. Tanko jo nalistamo na strgalniku, nato pa stresemo v skledo in takoj pokapamo z limoninim sokom in začinimo z majonezo. Potresemo s pinjolami ali pistacijami, premešamo in takoj ponudimo.
Mešana solata
Potrebujemo: 500 g mlade cvetače, 250 g mladega korenčka, 100 g mladega graha, 2 bioparadižnika, šopek svežega peteršilja, 2 ali 3 žlice hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, morsko sol.
Priprava: Paradižnik operemo, osušimo in narežemo na rezine. Cvetačo očistimo, dobro operemo in nalistamo na strgalniku. Korenček operemo, ostrgamo in prav tako nalistamo. Vse troje stresemo v skledo, dodamo mladi grah in solimo. Peteršilj operemo, grobo sesekljamo in ga hkrati z oljem vmešamo med zelenjavo.
S pikantno omako
Potrebujemo: 500 g mlade cvetače, 3 žlice svetlega tahinija (kreme iz zmletega sezamovega semena), 3 žličke bio sojine omake tamari, 3 žlice limoninega soka, 3 ščepce karija.
Priprava: Cvetači odstranimo večino zelenih listov in jo dobro operemo in osušimo. Nato potrgamo posamezne cvetove s stržena in jih zložimo na servirni krožnik. Jemljemo jih z roko, tako da jih sproti pomakamo v omako iz tahinija, sojine omake, limoninega soka in karija.
Celoten članek preberite v Delovi prilogi Ona.