Sestavine za 2 osebi:
- 2 ribja fileja
- sok pol limone
- vejica rožmarina, 1 strok česna
- sol, poper
Priprava:
1. Ribji file solimo, popopramo in pokapamo z limonovim sokom. V ponvi segrejemo oljčno olje in vanj položimo file. Dodamo rožmarinovo vejico in česen.
2. Pečen ribji file lahko premažemo s tržaško omako (česen in peteršilj).
Dödöle
Sestavine za 2 osebi:
- 500 g krompirja
- 125 g moke
- olje
- sol, poper
- 1 dl kisle smetane
- 1 čebula
Priprava:
1 Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo. Kuhanemu odlijemo vodo, 1dl je prihranimo. Krompir pretlačimo, dodamo moko, prilivamo prihranjeno tekočino in še enkrat dobro zmečkamo. Pristavimo na majhen ogenj, mešamo in pazimo, da
se ne zažge. Dödöle so pripravljene, ko se začne masa dvigovati, saj je kar precej lepljiva.
2 Oblikujemo žličnike in jih popečemo na olju, da dobijo zlato rumeno skorjico.
3 V drugi ponvi popražimo na liste narezano osoljeno čebulo, da rahlo porjavi.
4 Na krožniku žličnike potresemo s popraženo čebulo in dodamo malo kisle smetane.
Vaniljevi piškoti z marmelado
Sestavine:
- 30 dag mehke moke
- 24 dag masla
- 10 dag sladkorja
- 5 vrečic vaniljevega sladkorja
- 2 rumenjaka
- sladkor v prahu za posip
- marelična marmelada
Priprava:
1 V moko nadrobimo maslo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in rumenjaka. Zgnetemo v gladko testo in ga postavimo za pol ure v hladilnik.
2 Testo razvaljamo 3 mm na debelo in s kozarčkom (štamperle) izrežemo krogce.
3 Položimo jih na pekač, obložen z peki papirjem, in v pečici na 180°C pečemo približno 15 minut.
4 Na vsak drugi ohlajen piškot položimo za koruzno zrno marmelade in ga prekrijemo z drugim piškotom. Potresemo s sladkorjem v prahu.
Iz priloge Odprta kuhinja!