Dan za ohrovt

Andreja Hočevar je ljubezen do ohrovta prevzela po mami. Morda ste se kdaj vprašali kaj bi lahko skuhali iz te zanimive zelenjave specifičnega okusa. Pred vami sta recepta za musako iz ohrovta in ječmen z ohrovtom. Pa dober tek!

Objavljeno
08. marec 2011 17.09
Posodobljeno
08. marec 2011 17.21
Andreja Hočevar, odprta kuhinja
Andreja Hočevar, odprta kuhinja
Musaka iz ohrovta

Sestavine

40 dag ohrovta
30 dag mletega govejega mesa
15 dag čebule
2 dcl jogurta
žlica olja
sol
poper

Priprava

Mleto meso zmešamo z drobno narezano čebulo, posolimo in popopramo. Od polkilogramske glave ohrovta odrežemo posamezne liste, sredino z majhnimi listi pustimo za prilogo. V naoljen pekač (ne sme biti večji od 20 x 30 cm) položimo sloj ohrovtovih listov, nanje kupčke mesa, nato spet liste, polijemo jogurt, pokrijemo z listi, kupčki mesa in dodamo zadnji sloj listov. Pekač pokrijemo s pokrovom, če ga nima, pa ga tesno zapremo z alufolijo. Pečemo pri temperaturi 200 ° C 30 do 40 minut.

Ječmen z ohrovtom

Sestavine


srednje velika čebula (7 dag)
10 dag ohrovta 
(sredina glave, ki smo jo porabili za musako)
10–12 dag ječmenovih kosmičev
ščep kumine
malo soli
žlička olja
parmezan (ni nujno)
3 dcl vode (oziroma po potrebi)

Priprava

Čebulo narežemo na kockice, ohrovt na rezance in oboje na olju za hip popražimo (ne sme porjaveti). Dodamo kumino in ječmenove kosmiče, premešamo, nato zalijemo z vodo in solimo. Ko zavre, na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Če se preveč zgosti, dodamo še malo vode (prikuha ne sme biti pregosta).