Musaka iz ohrovta
Sestavine
40 dag ohrovta
30 dag mletega govejega mesa
15 dag čebule
2 dcl jogurta
žlica olja
sol
poper
Priprava
Mleto meso zmešamo z drobno narezano čebulo, posolimo in popopramo. Od polkilogramske glave ohrovta odrežemo posamezne liste, sredino z majhnimi listi pustimo za prilogo. V naoljen pekač (ne sme biti večji od 20 x 30 cm) položimo sloj ohrovtovih listov, nanje kupčke mesa, nato spet liste, polijemo jogurt, pokrijemo z listi, kupčki mesa in dodamo zadnji sloj listov. Pekač pokrijemo s pokrovom, če ga nima, pa ga tesno zapremo z alufolijo. Pečemo pri temperaturi 200 ° C 30 do 40 minut.
Ječmen z ohrovtom
Sestavine
srednje velika čebula (7 dag)
10 dag ohrovta
(sredina glave, ki smo jo porabili za musako)
10–12 dag ječmenovih kosmičev
ščep kumine
malo soli
žlička olja
parmezan (ni nujno)
3 dcl vode (oziroma po potrebi)
Priprava
Čebulo narežemo na kockice, ohrovt na rezance in oboje na olju za hip popražimo (ne sme porjaveti). Dodamo kumino in ječmenove kosmiče, premešamo, nato zalijemo z vodo in solimo. Ko zavre, na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Če se preveč zgosti, dodamo še malo vode (prikuha ne sme biti pregosta).