Danes pa kosilo po domače

Hrana za Tilna ni samo hrana, za različne narode ima različne pomene. In tako kot se družimo ob plesu in glasbi, se družimo ob hrani. In to so zanj najpomembnejše stvari v življenju.

Objavljeno
11. september 2009 18.40
Tilnov jedilnik
Tilnov jedilnik
Idrijski žlikrofi z bazilikovim oljem


Sestavine:

  • pol kg bele moke (posebna ali ostra)
  • tri jajca
  • žlica olja
  • pol kg krompirja
  • srednja čebula
  • dve žlici zaseke
  • drobnjak
  • majaron
  • oljčno olje z baziliko
  • sol in poper


Priprava:

1. Moko, jajca in olje zmešamo ter dodajamo vodo (približno en kozarec), da dobimo mehkejše testo. Mesimo ga toliko časa, da iz njega iztisnemo ves zrak (okoli 15 minut), in ga pokritega pustimo počivati vsaj pol ure. Razvaljamo ga na milimeter debelo in narežemo na dobrih pet centimetrov široke trakove.
2. Nadev pripravimo iz skuhanega pretlačenega krompirja (kot pire), zaseke, drobno nasekljane pražene čebule, drobnjaka, majarona, ga solimo in popramo ter dobro zmešamo. Za lešnik velike kroglice nadeva polagamo na sredino testenih trakov za dober prst narazen. Spodnji daljši rob testa prepognemo čez nadev do zgornjega in okoli nadeva dobro pritisnemo, da se testo sprime. Med kroglicami testo narežemo. Zgornji del žlikrofa, kjer sta roba sprijeta, zavihamo navzdol ter ga na levi in desni strani stisnemo s palcem in kazalcem obeh rok. V sredino vtisnemo jamico, da dobijo testenine obliko klobuka.
3. Testenine potopimo v slan krop in kuhamo slabih pet minut. Odcedimo jih, oplaknemo s hladno vodo in stresemo v teflonsko ponev, v kateri jih opečemo na oljčnem olju z baziliko. Tega pripravimo tako, da za teden ali dva v oljčno olje potopimo vejico bazilike. Z njim lahko začinjamo tudi sadne solate in druge jedi.


Opomba:

Igrajmo se in zamenjajmo začimbe v nadevu s timijanom in baziliko ali pa nadev povsem spremenimo. Ime »idrijski« pa v tem primeru izpustimo. Neporabljene testenine shranimo v hladilniku ali zamrznemo.


Solata zmagovalka


Sestavine:

  • kristalka, ledenka ali druga zelena solata
  • rukvica
  • sveže zelje
  • piščančja stegna brez kosti
  • čebula
  • česen
  • kumina
  • pol skodelice grškega jogurta
  • origano
  • žlička gorčice
  • balzamični kis
  • oljčno in sončnično olje
  • sol in poper


Priprava:
1. Na koščke natrgano solato in rukvico položimo na večji krožnik ter nanju razporedimo zelje in čebulo, ki smo ju, narezana na manjše trakove, popekli na oljčnem olju in začinili s kumino.
2. Preden opečemo meso, si v mešalniku pripravimo preliv. Zmešamo jogurt, gorčico, dve žlici oljčnega olja, kapljo balzamičnega kisa, origano ter sol in poper.
3. Piščančja stegna narežemo na dva centimetra velike koščke, naoljimo s sončničnim oljem, solimo ter na zelo visoki temperaturi v teflonski ponvi zlato popečemo. Meso pražimo le minutko ali dve v majhnih porcijah, da temperatura ne pade. Naložimo na solato, prelijemo s prelivom. Lahko potresemo s praženimi bučnimi, sezamovimi ali drugimi semeni ali oreščki.


Iz priloge Odprta kuhinja!