Sestavine
- srednje velika kokoš
- 200 g čebule
- 200 g svežega paradižnika
- 1,5 dcl oljčnega olja
- 1,5 dcl belega vina
- 3 stroki česna
- majaron
- bazilika
- rožmarin
- žajbelj
- sol, poper
Priprava
- Kokoš razsekamo na manjše kose in jih z vseh strani popečemo na olju.
- Dodamo narezano čebulo, sol, poper in paradižnik, zrezan na kose.
- Ko se vsa tekočina pokuha, dodamo vino in vse dišavnice, nato prilijemo še malo vode in kuhamo, dokler meso ni mehko.
- Namig: V Istri so jed pripravljali za slovesne dogodke, jedli pa so jo s testeninami, njoki ali polento.
Fritole (miške)
Sestavine
- 400 g moke
- 400 g lešnikov
- 250 g jabolk
- 80 g sladkorja
- 40 g masla, 2 jajci
- 60 g čokolade
- 160 g rozin
- 1,5 dcl vina, 0,5 dcl žganja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- pomarančna lupinica, limonina lupinica
- 5 g soli
- 1 dcl mleka, 60 g kvasa
- 8 dcl olja za cvrenje
- 20 g sladkorja v prahu
Priprava
- Lešnike zmeljemo in jih 15 minut kuhamo v mleku. Pustimo, da se nekoliko ohladijo, nato dodamo presejano moko, sol, jajci, stopljeno maslo, vino, žganje, očiščena in naribana jabolka, rozine, naribano ali raztopljeno čokolado, sladkor ter naribano lupinico pomaranče in limone.
- V ločeni posodi v 1 dcl mleka raztopimo malo sladkorja in nadrobimo kvas. Počakamo, da naraste, in ga umešamo v maso. Dobro premešamo s kuhalnico in pustimo stati pol ure.
- Z mokrimi rokami iz mase naredimo kroglice (lahko tudi zajemamo maso z žlico) in jih polagamo v segreto olje, da porjavijo.
- Postrežemo še tople, posute s sladkorjem.