Domača kokoš na golaž in fritole

Istrska kuhinja je bila zelo, zelo revna, zato so gospodinje morale biti iznajdljive, da so vsak dan na krožnik naložile nekaj drugega. Uporabile so veliko domišljije, da so spremenile videz hrane. Tako so testenine en dan zabelile z jajcem in drugi dan s panceto. Od sladic so poznali le kroštole, ki so jih jedli za novo leto in pust, pa fritule za božič in sladki, feštan kruh za veliko noč.

Objavljeno
30. januar 2011 14.51
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Domača kokoš na golaž (žvarcet)

Sestavine

  • srednje velika kokoš
  • 200 g čebule
  • 200 g svežega paradižnika
  • 1,5 dcl oljčnega olja
  • 1,5 dcl belega vina
  • 3 stroki česna
  • majaron
  • bazilika
  • rožmarin
  • žajbelj
  • sol, poper

Priprava

  1. Kokoš razsekamo na manjše kose in jih z vseh strani popečemo na olju.
  2. Dodamo narezano čebulo, sol, poper in paradižnik, zrezan na kose.
  3. Ko se vsa tekočina pokuha, dodamo vino in vse dišavnice, nato prilijemo še malo vode in kuhamo, dokler meso ni mehko.
  4. Namig: V Istri so jed pripravljali za slovesne dogodke, jedli pa so jo s testeninami, njoki ali polento.

Fritole (miške)

Sestavine

  • 400 g moke
  • 400 g lešnikov
  • 250 g jabolk
  • 80 g sladkorja
  • 40 g masla, 2 jajci
  • 60 g čokolade
  • 160 g rozin
  • 1,5 dcl vina, 0,5 dcl žganja
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • pomarančna lupinica, limonina lupinica
  • 5 g soli
  • 1 dcl mleka, 60 g kvasa
  • 8 dcl olja za cvrenje
  • 20 g sladkorja v prahu

Priprava

  1. Lešnike zmeljemo in jih 15 minut kuhamo v mleku. Pustimo, da se nekoliko ohladijo, nato dodamo presejano moko, sol, jajci, stopljeno maslo, vino, žganje, očiščena in naribana jabolka, rozine, naribano ali raztopljeno čokolado, sladkor ter naribano lupinico pomaranče in limone.
  2. V ločeni posodi v 1 dcl mleka raztopimo malo sladkorja in nadrobimo kvas. Počakamo, da naraste, in ga umešamo v maso. Dobro premešamo s kuhalnico in pustimo stati pol ure.
  3. Z mokrimi rokami iz mase naredimo kroglice (lahko tudi zajemamo maso z žlico) in jih polagamo v segreto olje, da porjavijo.
  4. Postrežemo še tople, posute s sladkorjem.