Domače za slastni zajtrk

Še vedno obstajajo stvari, ki jih ni mogoče kupiti. Preprosto jih moraš narediti sam. Doma skuhane marmelade so vrhunec vsakega zajtrka. V nadaljevanju preberite le nekaj receptov za domače marmelade.

Objavljeno
17. september 2009 20.14
Ona
Ona
V knjigi Marmelade, želeji in sadje v alkoholu, ki je izšla pri Kmečkem glasu, avtorica Iva Dolenc ponuja več kot 80 slastnih receptov za vse letne čase. Tri poslastice vam ponujamo v pokušnjo tudi mi.

Figova marmelada


Potrebujemo:

 • 1 kg fig,
 • 750 g sladkorja,
 • 2 neškropljeni limoni in
 • 2 dcl vode.


Priprava:

Fige operite, odstranite jim peclje in jih narežite na koščke. Limoni prerežite na pol in iztisnite sok. Narezane fige stresite v posodo za kuhanje, dodajte limonino lupino in vodo. Vse skupaj dajte v posodo za kuhanje. Med mešanjem segrejte do vretja. Marmelado kuhajte približno pol ure, nato jo odstranite z ognja in malo ohladite. Zmeljite s paličnim mešalnikom v kašo. Dodajte sladkor in limonov sok ter kuhajte do primerne gostote. Med kuhanjem večkrat premešajte. Preizkusite želiranje na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik dajte žličko marmelade. Ko greste s prstom skozi, se vmes naredi prazen prostor. Marmelado vlijte v prej ogrete kozarce. Zaprite, ohladite in opremite z nalepkami.


Marmelada iz jabolk in pasijonke


Potrebujemo:

 • 1,5 kg očiščenih jabolk,
 • 1 kg sladkorja,
 • 150 g olupljene pasijonke,
 • 80 ml vode ali zgoščenega jabolčnega soka,
 • 2 žlici limonovega soka.


Priprava:

Jabolka narežite na koščke in jih stresite v posodo za kuhanje. Dodajte vodo ali zgoščen jabolčni sok, pokrijte in kuhajte 10 minut. Posodo odstavite z ognja in dodajte pasijonko. Najbolje je, da jo prerežete na pol in vsebino izdolbete z žličko. Dodajte še limonov sok in sladkor. Segrejte in mešajte, da se sladkor raztopi. Pustite nekaj časa vreti. Občasno premešajte in sproti odstranjujte pene, ki se naberejo po vrhu. Preizkusite gostoto marmelade na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik dajte žličko marmelade. Ko greste s prstom skozi, se vmes naredi prazen prostor. Marmelado vlijte v prej ogrete kozarce. Zaprite jih, jih za dve minuti obrnete narobe, nato jih spet obrnite in ohladite ter opremite z nalepkami.


Limonova marmelada


Potrebujemo:

 • 1 kg neškropljenih limon,
 • 700 g sladkorja in
 • 1 dcl vode.


Priprava:

Limone operite in jim z lupilnikom za krompir odstranite lupino ter jo narežite na kratke tanke rezance. Limonam odstranite tudi belo lupino in pečke. Oboje dajte v krpico iz gaze in jo tesno zavežite. Limonovo meso gladko zmeljite v multipraktiku. V posodo za kuhanje dajte limonovo kašo, vodo in vrečko z lupino in pečkami ter zavrite. Med mešanjem kuhajte pet minut, nato vrečko odstranite, dodajte sladkor, premešajte, da se raztopi, in ponovno zavrite. Dodajte rezance iz lupine. Kuhajte približno eno uro oziroma do primerne gostote. Preverite želiranje na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik dajte žličko marmelade. Ko greste s prstom skozi, se vmes naredi prazen prostor. Marmelado vlijte v prej ogrete kozarce. Zaprite, ohladite in opremite z nalepkami.