Dragova 'čarojedka'

Po navadi ne kuhata po receptih, temveč po občutku. Tudi jedilnika ne sestavljata vnaprej. Navadno odpreta hladilnik in shrambo, pogledata, kaj imata v zalogi in iz tega nastane kakšna dobra »čarojedka«.

Objavljeno
01. oktober 2009 22.20
Jedilnik Helene in Draga
Jedilnik Helene in Draga
Dragova solata


Sestavine:

  • 1 skodelica kuhane zelene leče
  • 2 veliki pesti zelene solate
  • 2 rdeča korenja
  • 10 orehov, 10 mandljev
  • 8 dag mladega kozjega sira
  • 1 pest rukole
  • 1 zelena bučka
  • 3 žlice neoluščenega sezama
  • 2 žlici sončničnih semen
  • 1 skodelica kuhane ajdove kaše
  • 1 pest kalčkov (alfa alfa, sojini ...)
  • 1 žlica pinjol
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • jabolčni kis
  • ščep himalajske soli


Priprava:
1 Skuhamo lečo in ajdovo kašo ter ju ohladimo, narežemo solato, korenje, bučke in sir na rezine ter jih zmešamo.
2 Na koncu dodamo pest kalčkov, pinjole, sončnično ter sezamovo seme, ki smo ga prej prepražili brez olja, ter kis, olje in sol, ki smo jo prej raztopili v kisu.
Opomba: Ime tej jedi je dal prijatelj Urban Kordeš, ko je bil pri Dragu na kosilu. V solato lahko damo katero koli zelenjavo, ki jo imamo, lahko ji dodamo tudi riž, testenine ipd.


Čičerikin namaz z riževimi napihnjenci


Sestavine:

  • 2 skodelici kuhane čičerike
  • 1 žlička gorčice
  • 1 kisla kumarica ali oljki
  • 1 žlička tamari omake
  • 1 žlička lanenega olja
  • 1 žlica ekstra deviškega olja
  • začimbe (česen, čemaž, drobnjak, kari, majaron, origano, mleta kumina)
  • 6 riževih napihnjencev (bioloških)
  • peteršilj, sveži kalčki


Priprava:
1 Čičeriko namočimo in skuhamo.
2 Nato jo zmeljemo v mešalniku in dodamo vse naštete sestavine in začimbe po okusu.
3 Pripravljen namaz namažemo na riževe napihnjence in ga posujemo s peteršiljem in kalčki.

Iz priloge Odprta kuhinja!