Eko jabolka za kompot

Poletje in vročina še kar trajata. Pijemo vedno premalo, in ker se raje izogibamo vodam v plastenkah, »oplemenitenimi« s takšnimi in drugačnimi umetnimi priokusi in barvili, si pomagamo malo drugače.

Objavljeno
04. avgust 2009 15.09
Slavka Ilich
Slavka Ilich

Letošnja prva domača, krmežljava »eko« jabolka so dozorela. Ker niso »lepa«, tako kot tista od kdo ve kod na tržnici in v marketih, jih malo večji otroci že neradi jedo ... Ker pa so zdrava in naša, jih porabimo tako, da jih »spremenimo« v dobri stari kompot, ki ga ohladimo in ponudimo v najlepši skledi. Brez skrbi, takšna jabolka bodo šla za med. Kot dobro vemo, jemo tudi z očmi. Če znamo »navadno« hrano ponuditi v bolj mikavni podobi, na vsem lepem postane zanimiva ...

Med počitnicami se šolska prijateljstva utrjujejo z obiski na domu, pogostejši pa so tudi obiski sorodnikov. Otrokom ponudimo »vodo« iz kompota v stekleničkah (reciklaža!), dodamo raznobarvne slamice, da vsakdo ve, katera je njegova pijača. Ko pijače zmanjka, jo dolijemo z vrčem in lijem. Tudi odraslim ponudimo kompot, s sadjem ali brez in le, če kdo želi, s kakšnim močnejšim dodatkom.

Nikjer ne piše, da bi morala biti voda na mizi navadna »prazna« voda brez okusa. Z nekaj vejicami zelišč ali samo z drugače narezano limono, ji ga lahko dodamo, ne da bi uporabili presladke sirupe. Dodamo tudi nekaj ledenih kock, da ostane pijača dlje hladna.

Pomisliti velja tudi na vse tiste, ki v najhujši vročini prisegajo na tople čaje - po zgledu Arabcev in drugih prebivalcev tropskih krajev. Tudi doma si lahko z nekaj sveže mete v čaju in s svečkami pričaramo puščavsko razpoloženje.


Nasvet številka 1 za kompot v skledi

Dobro ohlajen kompot iz prvih jabolk ponudimo v lepi stekleni skledi s kozarci in žličkami, ki jih po navadi uporabljamo za praznike. V čast in slavo dobremu, staremu kompotu. Za še boljši okus in vonj dodamo še vejico limonske borbene, ki ji ponekod na Slovenskem rečejo Lojzek.


Nasvet številka 2 in 2 osvežilni pijači
V eno posodo damo samo vodo in narezane, seveda ne škropljene limone, v drugo pa nalijemo precejen jabolčni kompot, ki ga odišavimo z ananasovo meto. Tako spodbujamo pitje, saj bo skoraj vsakdo že iz radovednosti poskusil vsebino obeh posod.


Nasvet številka 3 in 3 kozarci z jabolčnimi kolobarji
V zamrzovalniku temeljito ohlajeni kozarci so rešitev za hitro osvežitev - za odrasle. Z ledu jih vzamemo šele tik pred uporabo. Vanje nalijemo samo tekočino iz kompota. Dodamo slamico in morda še kroglico ledu. Za robove kozarcev zataknemo suhe jabolčne kolobarje, ki se bodo kot čips prilegli k pijači, hkrati pa bomo tudi vedeli, kaj pijemo.