Eksotika slovenske kulinarike

S Tejo Perjet se bomo tokrat ustavili na domačih tleh, kjer bomo pripravili, za slovensko kulinariko morda malce nenavadno kombinacijo, piščanca z višnjami in suhim paradižnikom, pečene cmoke s špinačo in čarobne kroglice.

Objavljeno
01. marec 2011 17.03
Posodobljeno
03. marec 2011 09.00
Teja Perjet, odprta kuhinja
Teja Perjet, odprta kuhinja
Piščanec z višnjami 
in suhim paradižnikom

Sestavine

1 večji por
2 stroka česna
1 piščančji file brez kože
pločevinka pelatov
sol, poper, olje
100 g suhega paradižnika
150 g višenj iz kompota

Priprava

Por narežemo na tanjše obročke in ga prepražimo na 2 žlicah olja. Dodamo nasekljan česen in na manjše koščke narezanega piščanca, ki smo ga pred tem posolili in popoprali. Meso prepražimo do zlatorjave barve. Dodamo nasekljane pelate in vse skupaj kuhamo približno 10 minut. Solimo in popramo, nato primešamo narezan suhi paradižnik. Nazadnje omaki dodamo odcejene višnje.

Pečeni cmoki s špinačo

Sestavine

500 g starega belega kruha
2 dcl mleka
200 g kisle smetane
2 jajci, sol, poper
100 g špinače

Priprava

Špinačo v vreli vodi kuhamo 3 minute, nato jo dobro odcedimo in nasekljamo. Kruh narežemo na kocke, ga prelijemo z mešanico mleka, kisle smetane in jajc, solimo in popramo, nato pa vse skupaj kar z rokami premešamo, da se kruh poveže in napije tekočine. Na koncu primešamo še špinačo. Iz mase oblikujemo cmoke in jih zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko.  Pečemo jih 25 minut na 180 °C 
v ventilatorski pečici ali 30 minut 
na 200 °C v navadni.

Namig: Namesto špinače lahko cmokom primešamo tudi regrat, koprive, radič, rukolo ali baziliko.

Čarobne kroglice

Sestavine

200 g jedilne čokolade
200 g bele čokolade
100 g mletih lešnikov
30 polovic lešnikov
2 žlici sladke smetane
50 g masla

Priprava

Maslo in sladko smetano zavremo. Dodamo belo čokolado in mešamo toliko časa, da se stopi in dobimo gladko maso. Primešamo mlete lešnike, nato jo vsaj za eno uro postavimo v hladilnik. Oblikujemo kroglice in v vsako vtisnemo polovico lešnika. Damo na hladno in pokrijemo s folijo. V vodni kopeli stopimo temno čokolado in vanjo pomakamo kroglice, nato naj se na sobni temperaturi ohladijo.

Namig: Pri pomakanju kroglic v čokolado si pomagamo z zobotrebci. Kroglico nabodemo na zobotrebec in jo potopimo v čokolado.