Energija za ves dan

Alenka Koželj je Ljubljančanka, ki ji je ljubezen do kuhe privzgojila mama Ljubica, zase pa pravi, da je gurmanka. Ta teden se bomo prepustili njenemu jedilniku.

Objavljeno
06. julij 2009 14.13
Jedilnik Alenke Koželj
Jedilnik Alenke Koželj
Focaccia z rožmarinom

 

Sestavine za 4 do 6 oseb:

  • 500 g moke
  • 1 dl mineralne vode
  • 15 črnih oljk
  • 4 oljčnega olja
  • malo toplega mleka
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • ščep soli
  • groba morska sol
  • 1 vejica rožmarina


Priprava:
1 V večjo skledo presejemo moko, ki ji primešamo ščep soli. Na sredini naredimo jamico, v katero vsujemo suhi kvas. Prilijemo malo mlačnega mleka in dve žlici olja, potem pa postopoma prilivamo mineralno vodo in zamesimo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ki ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 60 minut.
2 Vzhajano testo razdelimo na dva dela. Pol testa raztegnemo po papirju za pečenje v nizkem pekaču - kakor, da bi delali pico -, nazadnje pa testo prebodemo z vilicami, premažemo z oljčnim oljem in pustimo vzhajati še 30 minut. Enako pripravimo drugo polovico testa.
3 Vzhajano testo potresemo z grobo soljo, z osmukanim rožmarinom in s črnimi oljkami. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, da se foccacia rumeno in hrustljavo zapeče.


Tunin namaz z drobnjakom


Sestavine za 4 osebe:

  • 1 večja pločevinka tune
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlička gorčice
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 1 žlička karija
  • 1 vejica peteršilja
  • 1 šopek drobnjaka


Priprava:

1 Tuno iz pločevinke odcedimo in zdrobimo z vilicami. Peteršilj drobno sesekljamo, drobnjak pa drobno narežemo.
2 V skodelici gladko razmešamo smetano, majonezo, kapre, gorčico, sol, sveže mlet črni poper, kari, sesekljan peteršilj in narezan drobnjak. Skodelico pokrijemo s prozorno folijo in za 60 minut postavimo v hladilnik.
3 Tunin namaz z drobnjakom ponudimo s foccacio z rožmarinom.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!