Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 500 g moke
- 1 dl mineralne vode
- 15 črnih oljk
- 4 oljčnega olja
- malo toplega mleka
- 1 vrečka suhega kvasa
- ščep soli
- groba morska sol
- 1 vejica rožmarina
Priprava:
1 V večjo skledo presejemo moko, ki ji primešamo ščep soli. Na sredini naredimo jamico, v katero vsujemo suhi kvas. Prilijemo malo mlačnega mleka in dve žlici olja, potem pa postopoma prilivamo mineralno vodo in zamesimo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ki ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 60 minut.
2 Vzhajano testo razdelimo na dva dela. Pol testa raztegnemo po papirju za pečenje v nizkem pekaču - kakor, da bi delali pico -, nazadnje pa testo prebodemo z vilicami, premažemo z oljčnim oljem in pustimo vzhajati še 30 minut. Enako pripravimo drugo polovico testa.
3 Vzhajano testo potresemo z grobo soljo, z osmukanim rožmarinom in s črnimi oljkami. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, da se foccacia rumeno in hrustljavo zapeče.
Tunin namaz z drobnjakom
Sestavine za 4 osebe:
- 1 večja pločevinka tune
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica kaper
- 1 žlička gorčice
- sol
- črni poper v zrnu
- 1 žlička karija
- 1 vejica peteršilja
- 1 šopek drobnjaka
Priprava:
1 Tuno iz pločevinke odcedimo in zdrobimo z vilicami. Peteršilj drobno sesekljamo, drobnjak pa drobno narežemo.
2 V skodelici gladko razmešamo smetano, majonezo, kapre, gorčico, sol, sveže mlet črni poper, kari, sesekljan peteršilj in narezan drobnjak. Skodelico pokrijemo s prozorno folijo in za 60 minut postavimo v hladilnik.
3 Tunin namaz z drobnjakom ponudimo s foccacio z rožmarinom.
Iz priloge Odprta kuhinja!