Enolončnica z domačim fižolom

Zelenjava se kar bohoti na vrtovih, zato jo le s pridom režite, sekljajte in pripravljajte v najrazličnejših oblikah. Milena Marolt ponuja en recept za enolončnico s stročjim fižolom. Preizkusite ga in dober tek!

Objavljeno
25. avgust 2009 18.36
Jedilnik Milene Marolt
Jedilnik Milene Marolt
Narezek iz domačih suhih mesnin

Sestavine:
  • 30 dag savinjskega želodca
  • 20 dag prekajene svinjske prate
  • 10 dag domače salame


Priprava:
Mesnine narežemo na tanko in pripravimo narezek. Postrežemo z domačim kruhom.


Enolončnica s stročjim fižolom



Sestavine:

  • ½ kg govejega ali svinjskega mesa
  • 2 žlici svinjske masti
  • 4 čebule
  • 4 sveže paradižnike
  • 4 sveže rumene paprike
  • šop peteršilja
  • ½ l vode
  • sol, sladka paprika, poper
  • paradižnikova mezga
  • 2 lovorova lista
  • 3 žlice polnozrnate moke
  • ½ kg stročjega fižola


Priprava:
1.Meso narežemo na majhne kose, na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo meso in vse skupaj pražimo.
2.Medtem narežemo na koščke svež paradižnik in papriko ter sesekljamo peteršilj. Vse to dodamo k mesu in čebuli ter poprašimo z moko, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo. Osolimo ter začinimo s poprom in lovorovim listom ter sladko papriko.
3.V drugem loncu do polovice skuhamo stročji fižol, ga odcedimo in dodamo k mesu in drugim sestavinam. Kuhamo tako dolgo, da meso postane mehko. Preden postrežemo, potresemo s sesekljanim peteršiljem, ponudimo z domačim kruhom.


Šmorn (carski praženec)


Sestavine:

  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 30 dag moke
  • malo soli
  • ½ mleka
  • margarina ali maslo za peko
  • sladkor za posip


Priprava:

1.Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor, sol in mleko zmešamo z električnim mešalnikom, dodamo moko in dobro premešamo. Nazadnje rahlo vmešamo sneg.
2.V ponev damo maslo ali margarino. Ko se segreje, vanjo vlijemo maso. Pustimo, da se lepo zapeče, obrnemo in s kuhalnico malo razdrobimo.
3.Spet dodamo malo margarine ali masla in rahlo posujemo s sladkorjem ter mešamo in koščke obračamo, da se lepo zapečejo.
4.Nato jih posujemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo borovničev kompot.

Iz priloge Odprta kuhinja!