Evropska pivska zvezda

Na prireditvi Evropska pivska zvezda so ocenjevanili 836 vrst piva iz 36 držav in dobili zmagovalce. Tri leta pa bo Lance Armstrong, kralj najtežje kolesarske dirke Tour de France, reklamiral pivo. Katero, preberite v nadaljevanju.

Objavljeno
14. oktober 2009 13.17
Rok Tamše
Rok Tamše
European Beer Star (Evropska pivska zvezda) je izbrana prireditev tekmovalnega značaja, saj posebna komisija degustira različne vrste piva z vsega sveta. Tokrat je bila prireditev v okolici Münchna šestič, proizvajalci pa so za ocenjevanje prijavili 836 vrst piva iz 36 držav. Na pivovarski akademiji Doemens v Gräfelfingu je o zlatih, srebrnih in bronastih priznanjih v 45 kategorijah odločalo 75 sodnikov iz 17 držav. Okuševalci piva so bili razdeljeni v 10 skupin, v vsaki pa so morali poskusiti okrog 83 vrst piva. Pri tem je treba poudariti, da pivo pri degustaciji pogoltnejo, zato so ga strokovnjakom v kozarce polnili v majhnih količinah.

Obsežnemu ocenjevanju v bližini bavarske prestolnice bo 4. novembra sledilo še pokušanje na sejmu Consumetna v Nürenbergu, kjer bodo obiskovalci imeli na voljo vse zmagovalne vrste piva iz posameznih kategorij, seveda pa bodo tudi oni zlato tekočino okušali na slepo, ne da bi poznali znamko. Osemnajstega novembra bodo na istem sejmu razglasili vse dobitnike priznanj. »Zvezdo« organizirajo Zveza nemških zasebnih pivovarn, Zasebne pivovarne Bavarske in Zveza majhnih in neodvisnih evropskih pivovarn.

Lance Armstrong in pivo

Kolesarski zvezdnik Lance Armstrong je s pivovarskim velikanom Anheuser Busch-InBev podpisal triletno pogodbo o sodelovanju. Američan, ki je sedemkrat osvojil kolesarsko dirko Tour de France, bo promoviral pivo michelob ultra, ki ima pomemben delež na tržišču pijač v ZDA, ta pa je še vedno desetkrat manjši od deleža piva Bud Light, ki je številka ena onstran luže. »Lance je idealen športnik za povezavo našega piva s starejšimi pivopivci, ki gojijo aktivni in uravnoteženi življenjski slog,« meni Keith Levy, podpredsednik marketinškega oddelka pri podjetju, ki ima sedež v Belgiji. Z nizkokaloričnim pivom nagovarjajo zdravomisleče, športu naklonjene moške. »V prvi vrsti hočemo biti izvirni. Svojega imena ali obraza nočem povezovati z oguljenimi rečmi,« je povedal Armstrong.