Hitri prigrizki veh vrst ali po angleško finger food so čedalje bolj priljubljeni. Pripravljeni so z veliko domišljije, njihova glavna značilnost je, da ne presegajo enega grižljaja. Nabodala, sendviči, pogače, žepki v vsakdanjem prehranjevanju niso toliko pogosti, zaželeni pa so na zabavah. Poskusite tri slastne grižljaje iz knjige kuharskega mojstra Andreja Goljata Prigrizki, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.
Ocvrti ribji kroketi v ovoju bučk
Potrebujemo: 150 g ribjega mesa (pečenega ali kuhanega), 70 g bele moke, 0,5 dcl vode, 0,5 dcl olivnega olja, jajce, sesekljan koper, sol, mleti poper, olje za cvrtje in bučke.
Priprava: Vodo in olje zavremo. V vrelo tekočino stresemo moko in med stalnim mešanjem s kuhalnico kuhamo toliko časa, da masa odstopi od posode. Nekoliko jo ohladimo, primešamo jajce, sesekljano ribje meso in koper, solimo, popramo ter dobro premešamo. Oblikujemo drobne krokete primerne dolžine in ocvremo v vročem olju. Ocvrte poberemo iz maščobe ter jih dobro odcedimo in ohladimo. Bučke narežemo na trakove, vanje zapognemo ohlajene ribje krokete, poravnamo konce in vpnemo v prijemalke. Lahko jih tudi okrasimo.
Palačinkine ruladice z gorgonzolo in skuto
Potrebujemo: za osem palačink: 4 dcl mleka, 80 g bele moke, 2 jajci, sol, olje za peko; za nadev z gorgonzolo in skuto: 120 g gorgonzole, 120 g skute, 3 stroke sesekljanega česna, 150 g kuhane šunke, sesekljani peteršilj, sol in mleti poper.
Priprava: Iz navedenih sestavin razžvrkljamo srednje gosto testo in spečemo osem palačink ter jih ohladimo. Skuto in gorgonzolo pretlačimo ter jima dodamo na drobne kocke narezano šunko, česen in peteršilj. Začinimo s soljo in poprom ter rahlo premešamo. Nadev namažemo na palačinke in tesno zvijemo. Vsako še tesno zvijemo v alufolijo in jih postavimo v hladilnik za eno uro. Narežemo jih na širše kolute, jih prebodemo z nabodalcem in ponudimo.
Grški špinačni zavitek
Potrebujemo: 300 g vlečenega testa (6 listov); po dve plasti testa za en zavitek - dobimo tri zavitke; 600 g špinače v listu (zamrznjene), 80 g čebule, 120 g sira feta, 40 g sira gavda, 3 jajca, kislo smetano, olivno olje, česen, koper, redkvico za okras, sol, mleti poper.
Priprava: Na olivnem olju ovenemo na kocke narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen in odtaljeno špinačo. Prepražimo, in ko tekočina izpari, solimo, popramo ter ohladimo. Ohlajeni špinači primešamo zdrobljen sir feta, naribano gavdo, sesekljan koper, dve jajci in po potrebi dosolimo. Maso nato zavijemo v zavitek iz vlečenega testa. Plast vlečenega testa položimo na mizo, rob testa prekrijemo z robom drugega testa ter premažemo z zmesjo razžvrkljanega jajca in kisle smetane. Po robu testa naložimo špinačni nadev in zvijemo v zvitek ter ga prav tako po vrhu premažemo z zmesjo razžvrkljanega jajca in kisle smetane. Pečemo pri 185 stopinjah Celzija približno 20 minut. Pečene zvitke narežemo, naložimo na plošče, na vsakega položimo rezino redkvice, nabodemo leseno nabodalce in ponudimo toplo ali hladno.
Iz Delove priloge Ona.