Pehar suhih hrušk

Sladke suhe hruške v peharju, spletenem po stari šegi, so še vedno enako vabljive. Prvi jesenski hlad poveča potrebo po sladkorjih in suho sadje je ravno pravšnje. Zato naj bo na mizi.

Objavljeno
16. oktober 2009 20.15
Slavka Ilich
Slavka Ilich
Za hitro sušenje hrušk, jabolk, sliv, kakijev in drugega domačega sadja so zdaj na voljo različno zmogljivi električni sušilniki. Če takšne priprave nimamo, bomo za večje količine sadja potrebovali precej več časa in potrpljenja. A bi tudi šlo - tako kot so stoletja delali naši kmečki predniki. Še bolj preprosto pa je, če vse to kupimo.


Sušenja manjših količin sadja se lahko lotimo tudi doma - v navadni električni pečici. Preden jo segrejemo na visoko delovno temperaturo, ko se na primer namenimo speči nedeljsko pečenko ali kruh, ali po končani peki, je pečica ravno prav vroča, da lahko do konca posušimo nekaj (res samo nekaj) paradižnikov ali eno do dve domači hruški za prigrizek ob aperitivu ali k sirom namesto kruha.


Hruško in paradižnike narežemo na zelo tanke rezine; če nimamo privlačnejših rumenih ali progastih, vzamemo navaden, rdeč paradižnik. S čopičem hruško premažemo z mešanico oljčnega olja, malo soli in popra, za paradižnikov čips pa dodamo ščep suhega timijana. Rezine položimo na papir za peko in jih porinemo v vročo pečico z ventilatorjem - vendar temperatura ne sme preseči 60 stopinj Celzija! Če nismo dovolj pazljivi, se bodo tanke rezine paradižnika (ali hrušk) kaj hitro izsušile in zažgale, ne pa posušile. Med sušenjem jih večkrat obrnemo in vedno znova premažemo z začinjenim oljem, da bodo ohranile sočnost in okus. Ko jih ohladimo, jih kmalu uporabimo - najbolje takoj!