Polnjena zelenjava

Kadar pomislimo na polnjeno zelenjavo, nam misli kar same uidejo k eni in edini - polnjeni (filani) papriki. Pa znate napolniti še kaj drugega? Jih znate pripraviti še kako drugače?

Objavljeno
28. september 2009 15.09
Mojca Koman
Mojca Koman
Zelenjava je izredno primerna za polnjenje. Velike in debele (votle) paprike kar kličejo po tem. Napolnimo jih lahko z rižem, mesom, en dan starim kruhom, raznimi stročnicami, kosmiči, celo kuskusom in sirom ali skuto. Nato jih zapečemo v pečici ali skuhamo. Pri polnjenih jedeh imamo nekaj dela s pripravo, potem pa se kuha ali peče »samo«. Nadvse imenitno, da se tako lahko posvetimo drugim jedem, denimo pripravi sladice, v miru postavimo krožnike in pribor na mizo, otroke naženemo pospraviti igrače ali se posvetimo svojim gostom.

Pri nadevih ni nikakršnih pravil, načeloma jih ni treba pripraviti z jajci, predvsem ne nadeva z mletim mesom. Če pa je nadev zelo izmuzljiv in si želimo, da bi ga dobro povezali, izberemo jajce ali le rumenjak. Kdor se želi jajcu izogniti, naj v nadev vmeša žlico sojine moke ali namočene ovsene kosmiče.

Dele zelenjave, ki so nam ostali pri dolbenju, koristno porabimo za nadev, deloma pa v drugih jedeh, kot so juhe, rižote in podobne.

Za polnjenje so odlične paprike, bučke, tudi jajčevci in paradižnik. Pri svežih artičokah, ki jih napolnimo z nadevom iz drobtin, je dobro imeti nekoliko več potrpljenja, a je na koncu vse poplačano z izjemnim okusom. Pri sveži čebuli koristi malo vaje in spretnosti, saj se rado zgodi, da se nam pri odstranjevanju notranjih listov celo na dnu naredi luknja. Nadev lahko naložimo tudi na večje liste blitve, ohrovta, zelja ali na liste trte. Pri tem jih postavimo na krožnik, tudi po več manjših skupaj, na spodnji del naložimo nadev, nato zapognemo stranske robove in zavijemo v nekakšen paketek. Za varnejši občutek še zašpilimo z zobotrebcem.

Polnjena zelenjava je samostojen obrok, kot je dolma, ali pa je okusna zelenjavno-škrobnata priloga. Kadar jo pečemo v omaki, postane ta izjemno okusna, zato je ne zavrzimo, temveč jo ponudimo ob zelenjavi s kruhom. Če nam je kaj kljub temu ostane, jo porabimo naslednji dan pri pripravi juhe, rižote ali omake za testenine.

 

Pečene polnjene bučke s šunko


Sestavine za 4 osebe:

  • 4 bučke
  • 2 rezini kuhanega pršuta
  • 100 g camemberta ali mocarele
  • 2 rezini kruha za toast
  • 1 čebula
  • 2 žlici sončničnih semen
  • 2 rumenjaka
  • 1 dl belega vina
  • 2 dl sladke smetane
  • žlička moke


Priprava:
1.Bučke očistimo in vsako prečno narežemo na 4-5 cm visoke kose. Vsakemu kosu izdolbemo sredico. Bučke solimo, popopramo in postavimo na pekač.
2.Pršut, sir, kruh in čebulo drobno narežemo, dodamo sončnična semena, solimo in vmešamo rumenjaka, da dobimo enotno zmes, s katero napolnimo bučke.
3.Za omako vino in smetano zlijemo v kozico, vmešamo moko, segrejemo do vrenja, odstavimo in vlijemo na pekač k bučkam. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 25 minut pri 180 °C. Ponudimo kot prilogo.


Pečene polnjene kumare z lečo


Sestavine za 4 osebe:

  • 200 g rdeče leče
  • 2 kumari
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 g sira feta
  • kis (balzamični)
  • sol, poper, koper


Priprava:
1.Lečo oplaknemo in v manjši količini vode skuhamo (5-10 minut). Odcedimo, ohladimo.
2.Kumari olupimo, po dolgem prepolovimo in izdolbemo sredico.
3.Čebulo in česen drobno narežemo, feto razlomimo, stresemo v posodo in dodamo ohlajeno lečo. Prilijemo nekaj žlic kisa ter začinimo s soljo in poprom. Premešamo.
4.Kumare postavimo na pekač in napolnimo z nadevom iz leče. Prilijemo pol litra slane vode ali juhe, postavimo v segreto pečico in pečemo pri 180 °C pol ure. Na koncu potresemo z vejicami kopra. Ponudimo s kruhom.


Pečene polnjene paprike


Sestavine za 4 osebe:

  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • 4-5 paradižnikov
  • sol, poper, ščep sladkorja
  • peteršilj, timijan, bazilika
  • 250 g mešanega mletega mesa
  • 4 paprike
  • 200 ml juhe ali vode


Priprava:
1.Čebulo in česen drobno narežemo, polovico tega prepražimo. Dodamo narezane paradižnike, prilijemo vodo ali juho, malo pokuhamo, začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Paradižnikovo omako po želji pretlačimo in nalijemo v višji pekač.
2.Mleto meso v posodi zmešamo s preostalo čebulo in česnom, dodamo nasekljan peteršilj in začinimo s soljo, poprom in timijanom.
3.Papriko po dolgem zarežemo, pri tem odrežemo tanjši trak (da papriko lepo razpremo), ga narežemo, dodamo nadevu, papriki pa odstranimo semena in napolnimo z nadevom. Položimo na omako, pekač pa postavimo v segreto pečico in pečemo pri 180 °C 35-40 minut.
Različica: Po želji zadnjih deset minut peke v omako stresemo narezane sveže šampinjone in spečemo do konca, v nadev pa dodamo kocke sira. Namesto svežih paradižnikov uporabimo paradižnike iz pločevinke, paradižnikov pire ali koncentrat.


Polnjena poletna zelenjava (dolma)


Sestavine:

  • paprika,
  • paradižnik,
  • bučke,
  • jajčevci,
  • čebula,
  • večji listi blitve ali trtni listi
  • mleto meso,
  • riž,
  • sol


Priprava:
1.Vso zelenjavo umijemo. Papriki odrežemo vrhnji del in odstranimo semenje. Bučko prepolovimo in vsako na spodnjem delu malo odrežemo, da stabilno stoji pokonci. Z žličko ji izdolbemo sredico in jo prihranimo. Podobno očistimo jajčevec, paradižnik in čebulo, prav tako izdolbemo sredico in jo prihranimo. Blitvi odrežemo trša stebla in jih prihranimo. Če izberemo trtne liste, jih umijemo.
2.Mleto meso na malo olja popražimo, dodamo riž, premešamo in počakamo, da postekleni. Solimo, začinimo, nato odstavimo.
3.Izberemo višji večji lonec. Na dno položimo blitvina stebla, nanje pa pokončno nalagamo zelenjavo, ki smo jo malo pod robom napolnili z nadevom (riž se nakuha!). Pri tem v lonec polagamo različne vrste zelenjave. Z nadevom napolnimo tudi liste blitve ali trte in jih čvrsto zavijemo. Brez težav naložimo zelenjavo v dveh plasteh. Ko končamo, ob straneh in na vrhu dodamo še prihranjene sredice zelenjave in malo pod rob prilijemo slano vodo ali juho. Pristavimo, počakamo, da zavre, nato kuhamo 45 minut na šibkem ognju.
4.Ker jedi navadno pripravimo malo več, jo lahko ponudimo tudi naslednji dan.
Opomba: Jed je znana v različnih krajih sveta, predvsem na arabskem ozemlju. Pripravljajo jo z različnim mesom, izbranimi začimbami, pogosto jo skuhajo kar za ves teden v velikem loncu ali posodi.


Pečena polnjena čebula (po Jamieju)

Sestavine:

  • 4 večje bele čebule
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice rožmarina
  • 8 žlic sladke smetane
  • nekaj pesti naribanega parmezana
  • sol, poper
  • 4 rezine pancete ali prekajene slanine


Priprava:
1.Čebule olupimo in 15 minut kuhamo v večji količini osoljene vode, da se malo zmehčajo. Nato jih vzamemo iz lonca in ohladimo. Vodo porabimo za juho, rižoto, omako za testenine. Zatem z ostrim nožem odrežemo vrh vsake čebule (približno 2,5 cm), ga drobno narežemo in prihranimo. Iz vsake čebule izdolbemo ali izrežemo za zvrhano žlico sredice, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo zunanje plasti. Sredico drobno narežemo in prav tako prihranimo.
2.Pečico segrejemo na 180-200 °C, medtem pripravimo nadev. V kozico nalijemo oljčno olje, dodamo drobno narezan česen, sredico čebule in nekaj lističev rožmarina. Nekaj minut pražimo, nato ogenj zmanjšamo, dolijemo smetano in odstavimo. Vmešamo še parmezan, solimo in popramo.
3.Okrog vsake čebule ovijemo rezino pancete, zašpilimo z vejico rožmarina ali z zobotrebcem, jih postavimo na pekač in vsako čebulo napolnimo s smetanovim nadevom. Postavimo v pečico in pečemo 15-20 minut. Ponudimo s kruhom ob ribi ali mesu.
Različica: V nadevu del čebule zamenjamo s kockami kruha.


Polnjeni šampinjoni


Sestavine:

  • 12 večjih šampinjonov
  • maslo, limonov sok
  • 1 čebula, strok česna
  • 150 g šunke
  • 1 jajce, sol
  • žlica drobtin, žlica parmezana
  • oljčno olje, peteršilj, majaron


Priprava:

1.Šampinjonom odstranimo bete in jih drobno narežemo.
2.Za nadev na maslu popražimo drobno narezano čebulo, česen, dodamo narezane bete gob in dušimo toliko časa, da voda izpari. Vmešamo narezano šunko, stepeno jajce in solimo. Potresemo s peteršiljem, majaronom in odstavimo.
3.Šampinjone očistimo, olupimo kožico na zunanji strani klobukov in jih izdolbemo. Posolimo, pokapamo z limonovim sokom in napolnimo s pripravljenim nadevom.
4.Napolnjene šampinjone postavimo na pekač, potresemo z drobtinami in parmezanom, pokapamo z oljčnim oljem ter pečemo v pečici pri 180 °C dobrih pet minut, da se sir zapeče. Ponudimo s kruhom.
Opomba: Gobe niso zelenjava, vendar jih je zelo preprosto napolniti, kadar naletimo na kakšne večje primerke. Posebej primerni za polnjenje so narobe obrnjeni klobuki šampinjonov.


Pečena buča s kuskusom


Sestavine za 4 osebe:

  • 1 manjša buča sorte hokaido
  • 10 suhih marelic
  • 100 g kuskusa
  • 3 žlice mandljev
  • nekaj vejic timijana
  • sol, poper, cimet
  • 250 ml hladne juhe ali vode
  • 2 žlici masla


Priprava:
1.Bučo umijemo, odrežemo zgornji del (ga prihranimo za kapo) in z žlico odstranimo semenje. Nato izdolbemo še malo bučnega mesa, toliko, da ga je za štiri žlice.
2.Marelice narežemo na kocke, jih zmešamo z bučnim mesom, kuskusom, mandlji, začinimo s soljo, poprom in ščepcem cimeta.
3.Bučo postavimo na pekač, napolnimo z nadevom, na vrh naložimo maslo in pokrijemo s prihranjenim pokrovom (kapico). Pekač vstavimo v segreto pečico in pečemo pri 180-200 °C 45 minut.
4.Ko postrežemo, odstranimo pokrov, kuskus pa razdrobimo z vilicami. Vsakemu ponudimo kuskusov nadev in kos pečene buče.