Gobice

Gospodinje, ki delujejo v okviru Društva žena in deklet na podeželju Ig, so presegle same sebe in izdale knjigo z naslovom Ko zadiši po peki na Ižanskem. Izdelek, ki bi ga bržkone brez zadrege podpisali še tako eminentni avtorji.

Objavljeno
02. november 2009 18.32
Alenka Kociper
Alenka Kociper
V poplavi različnih kuharskih knjig, ki jih bolj ali manj znane založbe predstavljajo vsako leto, se le redko zgodi, da se zahtevnega dela lotijo amaterji. Dobro kuhati za kaj takšnega namreč še zdaleč ni dovolj.


Ko zadiši po peki


Ženske so svoj knjižni prvenec ponosno predstavile v več kot 130 let stari gostilni Gebec na Igu. Prvenec sem napisala zato, ker se že spogledujejo z naslednjim projektom. Naslednjič bodo menda kuhale na žlico ...
Večerilo se je že, ko je iz gostilne dišalo po domačem. S tramovi podprta podstreha, ki je gostila dogodek, je ravno pravšnji kraj za obujanje spominov na stare čase. Gospodinje so se res potrudile pri pripravi. V prvem delu prostora so pripravile razstavo fotografij peciva in kruha iz knjige ter fotografije žena pri delu v domačem okolju, v stari retro barvi, da je bil videz še bolj avtentičen. Med tramovi postavljene mize so vabile k pokušnji peciva, pripravljenega po receptih iz knjige. Toplino in domačnost so pričarale z jesensko obarvanim listjem, ki je dopolnilo ambient. Gostje so vstopali v diskretnem soju sveč. Prijeten razgovor ob prigrizku sta popestrila citrar Tomaž Plahutnik in Nadja Janežič, ki je zapela ljudske pesmi.
Predstavitvenega večera se je udeležilo več kot sto obiskovalcev, kar je presenetilo tudi gospo Nevenko Kovač, predsednico in, kot radi rečemo, motor društva.


Sestavine:


Testo:

  • 2 jajci
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • ¾ jogurtovega lončka olja
  • 1 lonček sladkorja
  • ½ lončka mleka
  • 3-5 lončkov moke


Nadev:

  • drobtinice izdolbenega pečenega testa
  • 5 dag mlete jedilne čokolade
  • 20 dag mletih orehov
  • 0,3 dl ruma
  • cimet, sladkor
  • dve žlici marmelade


Preliv:

  • 10 dag temne jedilne čokolade
  • 10 dag masla.



Priprava:
1. Moko pomešamo s pecilnim praškom, začnemo s tremi lončki in postopoma dodajamo. Posebej penasto umešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, dodamo mleko in olje. Zmes zamešamo v moko in mehko zamesimo, po potrebi dodamo še malo moke. Testo naj počiva uro in pol.
2. Za klobučke oblikujemo kroglice iz testa in jih damo na pekač. Batki so sestavljeni iz malo bolj podolgovatih svaljkov, dolgih približno 4-5 cm, odvisno od velikosti klobučkov. Pečemo 12-15 minut pri 180 °C.
3. Vse sestavine za nadev dobro zmešamo.
4. Klobučke izdolbemo. Tudi batke po dolžini izdolbemo po notranji strani in oboje napolnimo s kremo. Batke skupaj s kapicami sestavimo v gobice.
5. Zamešamo preliv iz stopljenega masla in čokolade. Klobučke pomočimo v preliv. Vsako gobico posebej odlagamo, tako da stojijo pokonci in pustimo, da se čokolada strdi.
6. Iz navedene količine sestavin dobimo 40-50 gobic, odvisno od njihove velikosti.