Gobova juhica in zajec

Mihael Vrčkovnik, zobozdravnik, je velik gurman in ljubitelj kuhanja. Pri kuhanju ne eksperimentira, temveč natančno sledi receptom, ki si jih sproti izmišljuje. Poglejmo kako!

Objavljeno
16. oktober 2009 19.42
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Bistra gobova juha

Sestavine:

  • pest suhih gob
  • nekaj svežih gob (jurčki, lisičke,šampinjoni, ostrigarji ...)
  • en velik koren
  • majaron (vejica svežega ali žlička posušenega)
  • lovorov list, sol, poper
  • žlička prahu iz posušenih gob (ne nujno)
  • kisla smetana
  • 2,5 l vode
  • čebula
  • gosja mast


Priprava:
1.Pol srednje velike čebule na drobno sesekljamo in posteklenimo na olju ali gosji masti. Pest suhih gob splaknemo v cedilniku pod vročo vodo in jih začnemo pražiti na čebuli na slabem ognju.
2.Dodamo ne preveč na drobno sesekljan korenček, začinimo s ščepcem popra in soljo. Dodamo še preostale očiščene sveže gobe, ki smo jih narezali na rezine, krhlje, ali pa jih pustimo cele.
3.Zalijemo z vodo, dodamo svežo majaronovo vejico in lovorov list. Kuhamo na slabem do srednjem ognju še tri četrt ure. Če imamo prah iz posušenih gob, ga uporabimo kot ojačevalec okusa, ni pa nujno.
4.Postrežemo v velikih jušnih krožnikih, k juhi na rob krožnika zvrnemo žličko kisle smetane in je ne zmešamo, juha mora biti bistra.

 

Pečen zajec

Sestavine za 4 osebe:

  • domači kunec
  • 30 dag suhe čičerke ali dve konzervi kuhane
  • 10 dag slanine
  • 3 rdeče paprike
  • ingver, sol, poper


Priprava:
1.Kunca narežemo na kose in ga nasolimo, narahlo popramo ter po vsej površini potresemo z ingverjem v prahu. V vsak kos mesa globoko zarežemo z nožem in meso pretaknemo s polovico vse slanine.
2.Pekač premažemo z gosjo mastjo ali oljem, pretlačene kose mesa zložimo vanj in damo v pečico na 230 °C. Po dvajsetih minutah potresemo meso z drugo polovico slanine, narezano na manjše kose, in pečemo še dvajset minut. Med pečenjem enkrat ali dvakrat zalijemo z mastjo v pekaču.
3.Čičerko večer prej namočimo. V kropu jo kuhamo približno 35 minut. S paličnim mešalnikom jo zmeljemo na drobno. Vmešamo žlico ali dve kisle smetane, da bo kot pire, sproti dosoljujemo po okusu.
4.Na krožniku ponudimo skupaj s kosi kunca. Postrežemo z zeleno solato.

Iz priloge Odprta kuhinja!