Golaž v kotličku

Teden v Odprti kuhinji začenjamo s specialiteto Dušana Podkrižnika, velikega ljubitelja mesnih jedi ter strokovnjaka kuhe in peke na vrtnih ognjiščih. Na jedilniku je golaž iz kotlička, za sladico pa banane s čokolado, pripravljene na žaru. Dober tek!

Objavljeno
26. junij 2009 21.55
Posodobljeno
29. junij 2009 06.00
Jedilnik Dušana Podkrižnika
Jedilnik Dušana Podkrižnika
GOLAŽ V KOTLIČKU

Sestavine za 12 oseb:
1,8 kg govejega bočnika
  • 2 kg čebule
  • 1/2 glavice stisnjenega česna
  • 2 dl olja ali še bolje domače masti
  • 2 veliki žlici mlete rdeče paprike
  • 3 dl paradižnikovega soka (lahko mezga)
  • sol, poper, po dva ščepca majarona in timijana, trije lovorjevi listi
  • 1 do 2 dl suhega belega vina

 

1.Čebulo grobo sesekljamo, ne meljemo! Kotliček segrejemo. Na minimalnem ognju v pokritem kotličku na maščobi začnemo razpuščati čebulo v lastnem soku. Občasno premešamo in ne odkrivamo prepogosto.
2.Ko se čebula začne »pacati« in rahlo rumeneti, dodamo na kocke narezano meso, ga posolimo, premešamo in pokritega z občasnim mešanjem dušimo v lastnem soku. Ne smemo dodajati tekočine, ker se bo čebula nehala razpuščati!
3.Po okusu začnemo dodajati poper, sesekljan ali stisnjen česen, lovorjev list.
4.Ko se zgosti, da bi se lahko prijelo, dodamo paradižnikov sok ali mezgo in sladko mleto papriko, premešamo in takoj zalijemo s toliko tekočine, da pokrijemo meso, da se ne prijemlje, a je še vedno gosto. Nadaljujemo kuhanje na malem ognju.
5.Pol ure preden postrežemo, zalijemo in dodamo deciliter vina, nadaljujemo na močnejšem ognju. Po potrebi dosolimo in začinimo. Lahko dodamo malo timijana in majarona (obvezno pri divjačinskem golažu, kjer dodamo še brinove jagode). Če želimo golaž še zgostiti, mu 20 minut pred koncem dodamo zelo na drobno nariban krompir.
6.Pikantnost dosežemo s tolčenim čilijem ali ostro papriko, kar dodamo tik pred koncem.
7.Skrivnost dobrega golaža je: pravilno in dobro razpuščena čebula, dobro meso, ne pretiravajmo z različnimi dodatki (korenje, gobice, slanina ...) in prevelikimi odmerki začimb in vina. Pomembna je tudi dobra družba. Čas priprave približno štiri ure.


BANANE S ČOKOLADO


Sestavine:

  • Banane (količina glede na število oseb)
  • Jedilna čokolada
  • Vaniljev sladoled (po okusu tudi druge vrste)

 

1.Banano z olupkom zarežemo po dolžini, vendar pazimo, da je ne razpolovimo. V zarezo vstavimo koščke jedilne čokolade, tako da so v celoti skriti v banani.
2.Tako pripravljeno banano z olupkom in »polnjeno« s čokolado položimo na žar in pečemo približno dve do tri minute na vsaki strani, toliko da se čokolada stopi.
3.Pečeno banano položimo na krožnik in zraven postrežemo vaniljev sladoled (seveda si na krožniku vsak sam odstrani črn in zapečen bananin olupek).
4.Ta recept po okusu nadgradimo s flambiranjem, dodajanjem sladkih likerjev ipd

 

Iz priloge Odprta kuhinja