Gremo na Oktoberfest!

Od 19. septembra do 4. oktobra bo v Münchnu največji festival piva na svetu, kjer tudi tokrat pričakujejo okrog šest milijonov obiskovalcev. Če se odpravljate tja, si zato le preberite nekaj pametnih nasvetov...

Objavljeno
15. september 2009 18.13
Rok Tamše
Rok Tamše
Pa je tu! Pojutrišnjem (v soboto) bodo v Münchnu odprli 176. Oktoberfest, največji festival piva na svetu. Ne glede na globalno recesijo prireditelji tudi tokrat pričakujejo okrog šest milijonov obiskovalcev, ki jih bodo šestnajst dni (do 4. oktobra) razvajali z vrhunskim münchenskim pivom, bavarskimi specialitetami in drugim v 14 velikih in 18 manjših šotorih oziroma montažnih hišah ter na prostem. Seveda je obisk Oktoberfesta primeren tudi za družine, saj je ponudba zabave za otroke praktično enakovredna tisti za odrasle, ki v prvi vrsti želijo omočiti grla in preizkušati brbončice ter pritegniti raznim ansamblom, ki bodo zavzeli odre po vseh šotorih.

Vstop na veliko sejmišče Theresienwiesen bo prost, priporočljivo pa je, da se tja odpravite že pred poldnevom, saj boste tako lahko veliko lažje dobili prostor za mizo. Točaji in točajke vam bodo postregli s pivom le, če boste sedeli. Sicer pivo točijo izključno v litrski vrčkih (Maß po njihovo oziroma superca po naše), zanj pa boste odšteli od 8,30 do 8,60 evra. Na Oktoberfestu točijo izključno piva münchenskih pivovarn: Augustiner, Paulaner, Löwenbräu, Hofbräu, Spaten-Franziskaner in Hacker-Pschorr.

Še nasvet: nikar ne rinite v bližino prizorišča s svojimi avtomobili (za avtodome je urejen poseben prostor nedaleč stran). Morda se je v času pivskega rajanja v München najbolje odpraviti z vlakom. Iz Ljubljane je cena povratne vozovnice sprejemljivih 72 evrov, potovanje traja šest ur. O prenočiščih pa v tem trenutku raje ne bi, saj je bavarska prestolnica ta čas dobesedno zabasana. Vseeno veliko sreče in obilo pivskih užitkov na Oktoberfestu!