Grozdje

Nemara nekateri grozdje cenijo predvsem ali le zaradi odlične možnosti za predelavo v vino, morda se najde kdo, ki ga ceni zaradi vseh ostalih lastnosti, ki so ključne tudi v vodnikovi pogači.

Objavljeno
01. oktober 2009 21.55
Mojca Koman
Mojca Koman
Nemara nekateri grozdje cenijo predvsem ali le zaradi odlične možnosti za predelavo v vino, morda se najde kdo, ki ga ceni zaradi rozin ali vinskega kisa, zagotovo pa so tudi takšni, ki ga cenijo zaradi njega samega, njegove sladkosti, sočnosti in hranljivosti. Te lastnosti grozdja so ključne tudi v vodnikovi pogači, zato bi bilo škoda, če bi jo spregledali.


Jesenska enolončnica, vodnikova pogača z grozdjem


Sestavine za enolončnico:

  • 1 rumen korenček,
  • 1 rdeč korenček,
  • 2 krompirja,
  • četrt glave ohrovta,
  • pest rdeče leče,
  • 1 manjša pločevinka vloženega fižola,
  • česen,
  • čebula,
  • žlica moke,
  • oljčno olje,
  • sol


Sestavine za pogačo

       Testo:

  • 400 g ostre moke,
  • 200 g masla,
  • 1 dl vode,
  • 1 dl kisle smetane,
  • ščep soli

      Nadev:

  • 2 jajci,
  • 50 g sladkorja,
  • pol dl mleka,
  • 2 dl goste kisle smetane,
  • limonova lupinica,
  • 30 g moke,
  • mandljevi lističi,
  • grozdje


Priprava:
1.Iz sestavin zamesimo testo, ga dobro pregnetemo, potresemo z moko, pokrijemo in postavimo počivat na hladno za pol ure.
2.Spočitega še enkrat pregnetemo, ga na debelo razvaljamo in z njim obložimo nizek model, rob privzdignemo. Postavimo v segreto pečico za približno 15 minut.
3.Medtem za nadev hitro stepemo rumenjake, sladkor, mleko, kislo smetano, limonovo lupinico in moko, na koncu vmešamo še čvrst beljakov sneg.
4.Skoraj pečeno testo vzamemo iz pečice in nanj zlijemo nadev. Postavimo nazaj v pečico za pet minut, da se malce popeče. Medtem grozdje umijemo, razpolovimo, razpečkamo in ga naložimo na že skoraj spečeno pogačo. Potresemo še z mandljevimi lističi in zapečemo do konca.
5.Ponudimo najbolje še toplo, potreseno s sladkorjem v prahu.
6.Za enolončnico narežemo ohrovt in ga poparimo s kropom. Vodo odlijemo. Ohrovtu dodamo narezano korenje in krompir, malo popražimo, dodamo rdečo lečo, prilijemo vodo in kuhamo 10-15 minut oz. toliko časa, da se zelenjava zmehča.
7.Čebulo in česen grobo narežemo in posebej v kozici na malo olja popražimo, da zadiši. Potresemo z moko, zalijemo z nekaj žlicami vode, pokuhamo in zlijemo v juho. Enolončnici dodamo še oplaknjen fižol, znova zavremo in odstavimo.


Različica: Zunaj sezone grozdje nadomestimo z rozinami.


Koristen nasvet:

Najboljše je sveže nabrano, sveže skuhano, sveže spečeno ... Toda po koncu delovnega dne navadno nimamo časa za pripravo, zato takšno pecivo specimo prej, ponudimo pa pogretega v mikrovalovni pečici in z nekaj jagodami svežega grozdja. Črno grozdje je prehransko bogatejše.

Iz priloge Odprta kuhinja!