Guinness, eden in edini

Oktoberfest v Münchnu je obiskalo manj kot šest milijonov ljudi, legendarni irski stout pa praznuje 250 let, na proslavi je pel in pil tudi legendarni pevec Tom Jones.

Objavljeno
06. oktober 2009 15.51
Rok Tamše
Rok Tamše
Zadnje tedne smo se v naši rubriki povsem posvetili 176. Oktoberfestu, ki ga je prav tako prizadela globalna recesija. V šestnajstih dneh festivala so našteli »le« 5,7 milijona obiskovalcev (rekord 7,1 milijona je iz leta 1985, tokrat so pričakovali vsaj šest milijonov pivopivcev), ki so spili 6,1 milijona litrov piva. Med njimi so bili tudi letos nogometaši Bayerna, ki že vrsto let uživajo pokroviteljstvo pivovarne Paulaner. Tokrat so bili sicer bolj zadržani in bolj kislih obrazov, saj jim v Bundesligi ne gre najbolje. A prireditelji Okotberfesta so konec koncev vendarle zapisali oceno uspešno, saj je tudi policija poročala o enakem številu ne prehudih incidentov kot prejšnje leto (1395), zaradi katerih so aretirali 716 ljudi.

No, tako megalomansko in bučno ni bilo na nedavni proslavi 250. obletnice irske pivske ikone Guinness, kjer so Irci še pred potrditvijo Lizbonske pogodbe ponosno zaznamovali častitljivo prisotnost legendarnega temnega piva vrste stout. Guinness je globalna blagovna znamka, ki v svoji kategoriji pravzaprav nima resne konkurence nikjer na svetu. Tudi zato, ker je že na samem začetku leta 1759 Arthur Guinness v Dublinu zastavil zelo spretno in ambiciozno. Najprej je podpisal pogodbo, po kateri je za 9000 let dobil v najem skromno pivovarnico St. James Gate s pravico do vodnega vira vred za 45 funtov na leto. Rory Guinness, 34-letni prapraprapraprapravnuk Strica Arthurja, kakršen je bil vzdevek prvega šefa pivovarne, je danes predstavnik družine v svetovno znani pivovarni, ki jo sicer obvladuje angleški velikan na trgu pijač Diageo. Guinness ima na Irskem 2200 zaposlenih, po vsem svetu pa je s proizvodnjo in prodajo tega odličnega piva povezanih 20.000 ljudi.