Gurmanski krompir

Gurmanski krompir z zelišči in piščančji file na žaru sta zmagovalna kombinacija za sredino kosilo. Če pa zraven postrežemo še zeleno solato, pa nasmeh po obroku zagotovo ne uide!

Objavljeno
23. julij 2009 17.24
Jedilnik Štefke Ocvirk
Jedilnik Štefke Ocvirk
Piščančji file na žaru

Sestavine:
  • 1 piščančje prsi
  • sol, poper, kari


Priprava:
1 Meso narežemo na zrezke, nasolimo, popopramo in posujemo s karijem.
2 Spečemo na žaru.


Gurmanski krompir z zelišči

Sestavine:

  • 4 veliki, čvrsti krompirji
  • 1 žlica kumine
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici mešanih sesekljanih zelišč
  • (drobnjak, majaron, koromačevi lističi, grenkuljica)
  • pribl. 1 dl mleka
  • 20 g masla ali margarine
  • poper
  • 1 ščep muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička ostre gorčice
  • ½ čajne žličke karija
  • 1 žlica sojine omake
  • 8 trdo kuhanih jajc

Priprava:

1 Krompir temeljito operemo in kuhamo pribl. 25 minut v vodi s kumino.
2 Kuhane krompirje nekoliko ohladimo, po dolgem razpolovimo in z žličko izvotlimo, da ostane pribl. ½ cm debela stena.
3 Krompirjeve polovice naložimo drugo poleg druge v ognjevarno posodo.
4 Izvotljeno sredico pretlačimo, zmešamo vanjo rumenjak, zelišča, mleko, maslo ali margarino in začinimo s poprom, muškatnim oreščkom, gorčico, karijem in sojino omako.
5 Jajca olupimo in položimo v izvotljene krompirje. Na njih naložimo krompirjevo zmes in jih nato postavimo v ogreto pečico, kjer jih pečemo pribl. 15-20 minut pri 200 °C.
6 Postrežemo z zeleno solato.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!