Hitri posladki

Si kdaj zaželite kaj sladkega, nekaj malega, a osvežilnega, hitro pripravljenega, poceni in vsaj malo zdravega, da »greh« ne bi bil prevelik? Zahteve so kar visoke in konec koncev pristanemo pri škatli običajnih piškotov, ki jih zvlečemo iz omare, odpremo in pohrustamo ob popoldanski kavici ali čaju.

Objavljeno
02. november 2009 18.28
Mojca Koman
Mojca Koman
Vaniljeva tortica, ki vam jo danes ponujamo, ustreže skoraj ali celo vsem prej zapisanim zahtevam. Če imate čas, jo nadgradite po svoje, ji dodate narezano sveže sezonsko sadje, vaniljevemu jogurtu primešate skuto, ki jo posladkate s poljubnim sladilom, ter okrasite po lastnih zamislih in željah. Tortica je primerna tudi za rojstni dan, le ravno pravšnje število svečk dodajte. Dober tek.

 

Pečenica, zelenjavna polenta, zelena solata s česnom, vaniljeva tortica


Sestavine za 4 osebe:

  • 4 pečenice,
  • 250 g instantnega koruznega zdroba za polento,
  • 1 paradižnik,
  • 4 glavice brstičnega ohrovta,
  • nekaj socvetij cvetače,
  • 1 manjša čebula,
  • sol.
  
za zeleno solato s česnom:
  • 1 manjša glava zelene solate,
  • 1 strok česna,
  • bučno olje,
  • sol,
  • jabolčni kis.
  
za vanilijevo tortico:
  • 400 g otroških piškotov,
  • 3 pomaranče,
  • 3 lončki vaniljevega jogurta,
  • 2 pesti zamrznjenega jagodičja (borovnice, maline, ribez ipd.) ali poljubno sveže sadje,
  • 2 dl sladke smetane.


Priprava:
1.Če izberemo zamrznjeno sadje, ga najprej odtalimo. Stepemo sladko smetano.
2.V manjši pravokoten model naložimo plast otroških piškotov, prelijemo s pomarančnim sokom, namažemo s plastjo vaniljevega jogurta in dodamo plast sadja ter vse plasti enkrat ponovimo. Na koncu naložimo plast piškotov, prelijemo s sokom in namažemo s sladko smetano. Okrasimo po želji in postavimo v hladilnik.
3.Čebulo in paradižnik narežemo ter popražimo oz. podušimo. Dodamo na četrtine narezan brstični ohrovt in na majhne kose narezana socvetja cvetače, malo pokuhamo, prilijemo vodo, solimo, zavremo in v krop zakuhamo koruzni zdrob za polento. Kuhamo nekaj minut, nato odstavimo. Naložimo v omočeno posodico, poravnamo rob in pokrijemo.
4.Pečenice položimo na ponev in pečemo približno deset minut. Če želimo, vsako pred peko po dolgem prerežemo in spečemo v malo krajšem času.
5.Medtem očistimo solato, jo narežemo ali natrgamo v skledo in stremo česen. Nazadnje jo še okisamo in ponudimo s popečeno pečenico in rezinami polente.

 

Koristen nasvet
Zapisane količine za tortico zadoščajo za običajen manjši pravokoten model, velikosti približno 30 x 15 cm. Če nismo prav veliki jedci, bomo imeli tortico še za naslednji dan. Da ohranimo svežino in odličen okus (mlečna maščoba se rada navzame tujih vonjav), jo pokrito s folijo ali pokrovom hranimo v hladilniku na najnižji polici.