Pečenica, zelenjavna polenta, zelena solata s česnom, vaniljeva tortica
Sestavine za 4 osebe:
- 4 pečenice,
- 250 g instantnega koruznega zdroba za polento,
- 1 paradižnik,
- 4 glavice brstičnega ohrovta,
- nekaj socvetij cvetače,
- 1 manjša čebula,
- sol.
za zeleno solato s česnom:
- 1 manjša glava zelene solate,
- 1 strok česna,
- bučno olje,
- sol,
- jabolčni kis.
za vanilijevo tortico:
- 400 g otroških piškotov,
- 3 pomaranče,
- 3 lončki vaniljevega jogurta,
- 2 pesti zamrznjenega jagodičja (borovnice, maline, ribez ipd.) ali poljubno sveže sadje,
- 2 dl sladke smetane.
Priprava:
1.Če izberemo zamrznjeno sadje, ga najprej odtalimo. Stepemo sladko smetano.
2.V manjši pravokoten model naložimo plast otroških piškotov, prelijemo s pomarančnim sokom, namažemo s plastjo vaniljevega jogurta in dodamo plast sadja ter vse plasti enkrat ponovimo. Na koncu naložimo plast piškotov, prelijemo s sokom in namažemo s sladko smetano. Okrasimo po želji in postavimo v hladilnik.
3.Čebulo in paradižnik narežemo ter popražimo oz. podušimo. Dodamo na četrtine narezan brstični ohrovt in na majhne kose narezana socvetja cvetače, malo pokuhamo, prilijemo vodo, solimo, zavremo in v krop zakuhamo koruzni zdrob za polento. Kuhamo nekaj minut, nato odstavimo. Naložimo v omočeno posodico, poravnamo rob in pokrijemo.
4.Pečenice položimo na ponev in pečemo približno deset minut. Če želimo, vsako pred peko po dolgem prerežemo in spečemo v malo krajšem času.
5.Medtem očistimo solato, jo narežemo ali natrgamo v skledo in stremo česen. Nazadnje jo še okisamo in ponudimo s popečeno pečenico in rezinami polente.
Koristen nasvet
Zapisane količine za tortico zadoščajo za običajen manjši pravokoten model, velikosti približno 30 x 15 cm. Če nismo prav veliki jedci, bomo imeli tortico še za naslednji dan. Da ohranimo svežino in odličen okus (mlečna maščoba se rada navzame tujih vonjav), jo pokrito s folijo ali pokrovom hranimo v hladilniku na najnižji polici.