Hitrostno točenje

Čakanju na pivo na koncertih, veselicah, tekmah bo odklenkalo. Nov izum bo pollitrski kozarec z zlatim sokom napolnil v desetih sekundah. Se bo nogometni genij Diego Maradona priklonil pivu?

Objavljeno
27. oktober 2009 13.18
Rok Tamše
Rok Tamše
Ničkolikokrat se na zabavnih in športnih prireditvah soočamo z neskončnimi vrstami pred točilnim pultom s pivom. Večkrat se je kaj zapletlo pri menjavi sodov, drugič niso bili najbolj spretni točaji ali točajke, spet drugič je nagajala pipca ... Kot vse kaže, bo v prihodnje konec tovrstnih muk, saj so na Otoku poskrbeli za zelo praktično pogruntavščino. Izum zaenkrat nosi izključno angleško ime Trufill, morda pa se bomo domislili tudi posrečenega slovenskega izraza za izjemno tehnološko pridobitev, ki zaenkrat še ni v splošni rabi. S tem aparatom namreč pivo točijo v posebne kozarce, ki imajo na dnu majhen ventil. Nanj priključijo cevčico, po kateri priteče pivo in polni kozarec od dna navzgor. Pollitrski kozarec se z zlatim sokom napolni v desetih sekundah, ena oseba pa lahko hkrati dela tudi z desetimi »trufillerji«, saj ni treba držati kozarca niti pipce.


Zaenkrat se pivopivci sprašujejo, kdaj bodo gostinci začeli množično uporabljati ta aparat, ki je zaenkrat na testiranjih, seveda tudi na javnih dogodkih. Ob tem je pričakovati, da bo to vsaj na začetku podražilo točeno pivo, saj gre za posebne kozarce, pred popolno uveljavitvijo na pivskem trgu pa bo verjetno tudi cena »trufillerja« karseda ekskluzivna. Domnevam, da bomo v začetni fazi novi izum spoznavali na promocijskih akcijah posameznih pivovarn, ki se bodo odločile za to novost. Zahtevnejši in, če hočete, pikolovski ljubitelji piva bodo vsekakor pozorni tudi na količino in kompaktnost pivske pene, ki jo omogoča tovrstno točenje piva. To bo vsekakor še treba preizkusiti.Roberto de Alba, predsednik mehiške pivovarne Cerveceria Revolucionaria, je predstavil pivo 10 Marado. Proizvedli so ga v čast živi nogometni legendi Diegu Armandi Maradoni, ki ta čas sedi na selektorskem stolčku reprezentance Argentine, s katero se je skozi šivankino uho uvrstil na svetovno prvenstvo Južnoafriški republiki prihodnje leto. Vodstvo pivovarne iz Guadalajare čaka le še na pristanek Maradone, ki pa bo vsekakor odvisen od finančnih pogojev sodelovanja. V prihodnjih tednih bomo torej živeli v pričakovanju, če se bo najboljši nogometaš na svetu ob Brazilcu Peleju odločil za pivsko krepitev svoje podobe, potem ko se je že zdravil zaradi odvisnosti od drog. Maradona je nazadnje razburil javnost, ko je po uvrstitvi na SP argentinskim novinarjem na tiskovni konferenci sporočil, da mu ga lahko potegnejo. Besednjak, ki spada zgolj za šank.