Hladimo se drugače

Če kdaj, je sredi poletja čas, da vklopimo našo lastno klima napravo, in sicer ne le tako, da se prijetno hladimo v senci, ampak tudi s pomočjo hrane. Hladimo s sadjem in zelenjavo.

Objavljeno
04. avgust 2009 15.26
Dario Cortese
Dario Cortese
Sadje je še posebno čistilno in hladilno, zato ni razloga, da ga zdaj ne bi uživali redno in kar v povečanih količinah. Prav pride kakršno koli sezonsko sadje, če je pridelano ekološko, pa še toliko bolje, saj z njim dobimo več in manj; v prvem primeru presežno vrsto bioaktivnih snovi z antioksidanti vred, v drugem pa ne le manj, ampak prav nič ostankov »zaščitnih« pesticidov.


Sveže, zrelo sadje je odlična hrana, posebno če je pridelano ekološko oziroma osebno poznamo sadno drevje in grmičevje, na katerem sadje zori brez intenzivnosti s pomočjo mineralnih gnojil in pesticidov, ki sicer ustvarjajo obilne, a manjvredne pridelke.
Sadje nas spodbuja k temu, da spremenimo prehranske vzorce in kdaj pa kdaj ali kar redno jemo sadje kot samostojni obrok ter se počutimo nadvse prijetno. Tako ga najbolj preprosto prebavimo, saj se z nekaterimi izjemami ne razume dobro z drugo hrano ter zna povzročati prebavne težave. Drugače pa je to lahko prebavljiva hrana, ki kljub temu zahteva pozorno in primerno žvečenje. Naredimo preizkus: odgriznimo kos jabolka in ga pojejmo. Na kateri številki se ustavi naš števec ugrizov?


Seveda je sadje v vsakem letnem času dobrodošla hrana, posebno pa je pomembno zdaj, ko sta sezona sadja in poletne vročine na višku. Privoščimo si ga za zajtrk ali malico, vendar dovolj časa po prejšnjem obroku, razen če ni bil sadni, ker sicer večje količine sadja v kombinaciji z drugo hrano rade povzročajo muzikaličnost prebavil. Drugače pa nas prečisti in prijetno ohladi; za zadnje namene se krepčamo predvsem z lubenicami in melonami. Zelo hladilno učinkuje posebno tropsko sadje, ki je v zunajtropskih krajih le senca svoje odličnosti. A če in kadar koli nas pot zanese v trope, si privoščimo tamkajšnje sadje v vsem obilju, saj nas navduši z izjemnim bogastvom arom in okusov, pa še prijetno sveže se počutimo.