Hruškovi rori

Ko je Mihael prišel s Prevalj študirat v Ljubljano, jih je bilo v domu kar nekaj, ki so zelo radi kuhali. Eni so že malo znali, drugi pa so se sproti učili, se spominja Mihael. In tudi dekletom je rad kaj skuhal...

Objavljeno
16. oktober 2009 19.56
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Jedilnik Mihaela Vrčkovnika
Kmečke testenine

Sestavine:

  • suh domači konc (prekajena suha domača salama)
  • čebula, česen
  • majhna konzerva koruze
  • sveži šampinjoni
  • origano, bazilika, timijan, majaron
  • dve konzervi pelatov
  • 6-8 strokov česna
  • 350 g testenin (svedrčki, polžki ipd.)
  • sir za potresenje


Priprava:

1.Suh konc olupimo, narežemo na kolobarje, te pa na polovico. V teflonsko kozico ali vok stresemo kose salame in pražimo na srednjem ognju.
2.Ko salame spustijo mast, začinimo z origanom, baziliko, timijanom in malo majarona. Solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Zalijemo s pelati in kozarcem vode.
3.Ko omaka zavre, stresemo vanjo na krhlje narezane šampinjone in olupljene cele stroke česna ter kuhamo na srednjem ognju.
4.Po desetih minutah dodamo na rezine narezano čebulo in kuhamo še dvajset minut. Koruzo iz konzerve splaknemo z vodo in jo vmešamo v omako.
5.Testenine skuhamo po navodilih z embalaže v slanem kropu. Odcedimo jih in vmešamo v omako. Postrežemo na plitvih krožnikih in potresemo s katerim od močnejših sirov.

Hruškovi rori

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g telečjih zrezkov
  • 2 hruški
  • 20 dag narezanega pršuta
  • kapre
  • 10 dag kozjega sira
  • ščepec rdeče paprike


Priprava:
1 Telečje zrezke potolčemo na tanko in narežemo na pet centimetrov debele trakove. Potresemo jih z rdečo sladko papriko.
2 Na trakove mesa položimo dva lista pršuta, čez naribamo kozji sir, potresemo z nekaj kaprami in ovijemo okoli krhlja izkoščičene hruške.
3 Pričvrstimo z zobotrebcem in vse rore naložimo na namaščen pekač. V pečici pečemo dvajset minut pri 230 °C.

Iz priloge Odprta kuhinja!