Indijske dobrote

Skrb, da vam katera od ponujenih jedi ne bi uspela, je povsem odveč. In četudi vam kdaj spodleti, vzemite to kot blagoslov: takrat se o sebi in svojih kuharskih sposobnostih naučimo več, kot če nam jed mojstrsko uspe že v prvem poskusu.

Objavljeno
11. september 2009 18.27
Tilnov jedilnik
Tilnov jedilnik
Nan


Sestavine:

  • štiri skodelice bele pšenične moke
  • pol skodelice jogurta ali kisle smetane
  • maščoba (olje ali prečiščeno maslo - ghee)
  • dve žlički soli in sladkorja


Priprava:

1. Naštetim sestavinam lahko dodamo tudi jajce, jih zmešamo in naredimo elastično testo, ki je še malo vlažno. Oblikujemo za jajce velike kroglice (odvisno od velikosti ponve) in jih pokrite pustimo počivati pol ure. Pomokamo in razvaljamo jih ter v pokriti ponvi dobro opečemo na obeh straneh.
2. V kruh vmešajmo različne začimbe in popestrimo že tako zanimiv okus. Indijska kumina, kurkuma, kalundži ali česen pa nihče ne bo besen.


Opomba:

Nan je kruh, ki se zelo poda k indijskemu kariju. Pečejo ga v tradicionalni peči tandoor.


Rajski kari


Sestavine:

  • paprika
  • korenje
  • jajčevec
  • čebula
  • česen
  • kokosovo mleko ali smetana
  • svež feferon (čili)
  • azijske začimbe
  • skodelica riža
  • skodelica in pol vode
  • olje
  • sol


Priprava:
1. Odlična osnova za kari so zelenjavne juhe ali neporabljena zelenjava preteklih obedov. Papriko, korenje, čebulo in jajčevec narežemo na zelo drobne koščke. Ta zelenjava da jedi poleg barve in sladkobe tudi gostoto, zato njihovo količino prilagajamo svojim željam. Posolimo jo in na malo olja pražimo na visoki temperaturi, da se zmehča in zlato porjavi, nato pa jo začinimo in zalijemo s kokosovim mlekom ter kuhamo dobre pol ure. V tajsko različico karija damo kurkumo, čili, mleto papriko, limonsko travo, koriander in ingver, lahko tudi gorčična semena, liste kefirske limete ter azijsko kumino. Bolj indijski okus pa dobimo s kurkumo, papriko, kumino, cimetom, kalundžijem in mletimi nageljnovimi žbicami. Vse začimbe lahko zamenjamo z blago karijevo mešanico iz trgovine.
2. Pripravljen kari lahko zmiksamo in nekaj minut pred koncem vanj potopimo večje kose paprik, čebule, opečenega mesa ali kuhanega stročjega oziroma zrnatega fižola.
3. Riževa zrna dobro speremo. Izplakujmo jih toliko časa, da bo voda bistra; odcedimo jih in pustimo stati na cedilu ali krpi vsaj četrt ure. Riž zalijemo s pol več osoljene hladne vode, zavremo, pokrijemo s pokrovko ter na nizki temperaturi kuhamo deset minut. Nato ga odmaknemo z ognja in pustimo stati četrt ure, preden ga zaužijemo. Če riž ni posrkal vse vode, naslednjič ne bodimo tako radodarni z njo.


Opomba:

Ne kupujmo riža parboiled, saj si za prilogo želimo v skupke sprijeta zrna. Zelo dobro se obnese dolgozrnati riž ali kratkozrnati japonski riž za suši. Dober je tudi riž Sant' Andrea za rižote.


Ananasov nasmeh


Sestavine:

  • svež ananas
  • pol skodelice sladkorja
  • 5 dag surovega masla
  • pol skodelice smetane za stepanje


Priprava:
1. Ananas po dolgem narežemo na krhlje (široke en palec) in odstranimo trdo sredico. V meso zarežemo z nožem, da naredimo za grižljaj velike koščke, ki se spodaj še držijo olupka.
2. V teflonski posodi z visokim robom na višji temperaturi stopimo sladkor. Ko se začne topiti, ga s kuhalnico močno mešamo do vrelišča, in ko so vsi kristalčki stopljeni, dodamo surovo maslo. Maslo stopimo, posodo odstavimo in čez nekaj sekund dodamo smetano. Omako gladko razmešamo.
3. Ananasove rezine postrežemo na krožnikih, polite s karamelno omako. Preostanek omake shranimo v hladilnik in jo pred naslednjo uporabo pogrejemo.


Iz priloge Odprta kuhinja!