Italijansko po gurmansko

Tilna še posebej navdušuje italijanska kuhinja. Navdušila ga je, ker smo tako blizu, pa sta slovenska in italijanska kulinarika in dojemanje okusov povsem drugačna. Pa dober tek!

Objavljeno
11. september 2009 18.56
Tilnov jedilnik
Tilnov jedilnik
Pesto in kruhki


Sestavine

  • 10 dag svežih listov bazilike
  • 5 dag pinjol
  • 5 dag parmezana
  • 2 dag pekorina
  • 4 stroki česna
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol
  • 1 kg gladke bele moke
  • kocka kvasa
  • rjavi sladkor
  • črne oljke kalamata v olju (Iliada)


Priprava:

1. V mešalnik damo baziliko, pinjole, česen, parmezan, pekorino (lahko ga nadomestimo s parmezanom) in oljčno olje ter naredimo pasto. Pokusimo in po potrebi dosolimo. Baziliko lahko zamenjajo rukola, čemaž in podobno, vendar potem prilagodimo količino česna.2. Kvas, ščep soli in žličko sladkorja raztopimo v kozarcu mlačne vode in pokrijemo. Moki dodamo rezano jedilno žlico soli in žličko rjavega sladkorja. Premešamo in dodamo kvas, izkoščičene in narezane oljke ter tri žlice olja, v katerem so bile oljke. S kuhalnico mešamo in dodajamo vodo, da dobimo bolj vlažno testo. V pokriti posodi naj vzhaja do dvakratne prostornine, nato ga premešamo in pustimo, da spet naraste za dvakrat. Stresemo ga na pomokan pult in oblikujemo podolgovate, za tri prste široke bagete ter jih pustimo, da se za dvakrat povečajo. Če jih bomo pekli v pečici, naj vzhajajo kar na pekaču, če pa imamo krušno peč, jih položimo na nekaj, iz česar jih bomo lahko stresli vanjo.
3. V dobro ogreti peči se takšne štručke zlato zapečejo v petih do desetih minutah, v pečici pa v približno 15 na najvišji temperaturi. Po potrebi lahko v pečico postavimo posodo z vodo ali jo z njo poškropimo pred in med pečenjem (uporabimo razpršilec). Kruhki naj se odkriti malo ohladijo, preden jih razrežemo. Beli moki lahko primešamo malo polnozrnate, pririne, ržene ali druge.


Ajnfoh rezanci


Sestavine:

  • rezanci
  • češnjev paradižnik
  • čebula
  • česen
  • med
  • oljčno olje
  • origano
  • sol


Priprava:
1. Na visoki temperaturi na oljčnem olju popečemo na polovice narezan češnjev paradižnik, ga solimo in mu dodamo na polovico narezane stroke česna ter za mezinec široke trakove čebule. Premešamo, temperaturo znižamo, dodamo žličko medu in pokrito pražimo, da se čebula in česen zmehčata. Začinimo z origanom, lahko pa ga izpustimo.
2. Ko pripravljamo žlikrofe, nekaj testa preoblikujmo v rezance, uporabimo pa lahko tudi kakšne druge (kupljene) testenine. Skuhamo jih v osoljenem kropu na zob, vodo odlijemo, nanje kanemo kapljico olja in jih popražimo, nato pa dodamo omaki ter še malo premešamo, da se prežamejo z njenim okusom.


Ledena kava


Sestavine:

  • kava
  • mleko
  • vaniljev sladoled
  • kakav
  • stepena smetana
  • tekoča čokolada


Priprava:
1. Skuhamo kavo in jo ohladimo. V lep kozarec dajmo pol žličke kakava, nalijmo mleko in premešajmo. Dodajmo kepico vaniljevega sladoleda, prelijmo z ohlajeno kavo brez usedline in pokrijemo s smetano. Pokapajmo s čokolado.

Iz priloge Odptra kuhinja!