Sestavine:
- prekajena svinjska krača
- jušna zelenjava
- 20 dag moke
- jajce
Priprava:
1 Prekajeno svinjsko kračo kuhamo z jušno zelenjavo približno dve uri oziroma toliko, da meso odstopi od kosti. Če je treba, proti koncu kuhanja solimo. Juho precedimo.
2 Moko in jajce v skledi mešamo z vilicami, da nastane zmes, podobna nastrgani kaši, po potrebi dodamo žlico vode. Zakuhamo v 2 litra slanega kropa in kuhamo 10 minut.
3 Močnik precedimo, stresemo v jušnik in prelijemo z vročo suho juho.
Krača, poštokan krompir in praženo kislo zelje
Sestavine:
- 1 kg krompirja
- ocvirki
- 1 kg kislega zelja
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- poper
- žlička sladke paprike
- kuhana prekajena krača
Priprava:
1 Krompir olupimo, narežemo na kose in v slani vodi skuhamo do mehkega.
2 Odcedimo, pretlačimo (poštokamo), zabelimo z ocvirki in še enkrat pretlačimo.
3 Na ocvirkih prepražimo čebulo in česen, potresemo s papriko in dodamo zelje. Dušimo dobre pol ure, občasno premešamo.
3 Kuhano kračo narežemo na rezine ter postrežemo s krompirjem in zeljem.
Iz priloge Odprta kuhinja!