Iz neokrnjene narave

Tudi kislega zelja in repe pri Debeljakovih ne kupujejo, ampak ju delajo doma. Peter se kot pomočnik zelo izkaže. Tile Debeljakovi so res že skoraj samozadostni! Pa dober tek!

Objavljeno
12. november 2009 17.30
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Suha juha z usukanim močnikom


Sestavine:

  • prekajena svinjska krača
  • jušna zelenjava
  • 20 dag moke
  • jajce


Priprava:

1 Prekajeno svinjsko kračo kuhamo z jušno zelenjavo približno dve uri oziroma toliko, da meso odstopi od kosti. Če je treba, proti koncu kuhanja solimo. Juho precedimo.
2 Moko in jajce v skledi mešamo z vilicami, da nastane zmes, podobna nastrgani kaši, po potrebi dodamo žlico vode. Zakuhamo v 2 litra slanega kropa in kuhamo 10 minut.
3 Močnik precedimo, stresemo v jušnik in prelijemo z vročo suho juho.


Krača, poštokan krompir in praženo kislo zelje


Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • ocvirki
  • 1 kg kislega zelja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • poper
  • žlička sladke paprike
  • kuhana prekajena krača


Priprava:

1 Krompir olupimo, narežemo na kose in v slani vodi skuhamo do mehkega.
2 Odcedimo, pretlačimo (poštokamo), zabelimo z ocvirki in še enkrat pretlačimo.
3 Na ocvirkih prepražimo čebulo in česen, potresemo s papriko in dodamo zelje. Dušimo dobre pol ure, občasno premešamo.
3 Kuhano kračo narežemo na rezine ter postrežemo s krompirjem in zeljem.

Iz priloge Odprta kuhinja!