Izkoristimo hranljive buče

Zaradi obilja vode in vlaknin so buče primerna hrana za diabetike in vse, ki se želijo na zdrav način znebiti kakšnega odvečnega kilograma. Hkrati nam pomagajo zaceliti rane in nas varujejo pred prostimi radikali in virusi.

Objavljeno
20. december 2008 19.23
Mojca Koman
Mojca Koman
Buče prihajajo iz Amerike in tam imajo globoke kulinarične korenine. Indijanci so jih menda uživali že od nekdaj, Evropejci pa se z njimi šele spogledujemo. Vsako leto bolj, pravijo prodajalke na tržnicah. Izjemno zdrave so, zato bi bilo škoda, če jih ne bi izkoristili. Vsebujejo pester izbor različnih vitaminov, mineralov, karotenoidov, v svojem bogastvu nosijo celo beljakovine in nekaj ogljikovih hidratov. Zaradi obilja vode in vlaknin so primerna hrana za diabetike in vse, ki se želijo na zdrav način znebiti kakšnega odvečnega kilograma. Hkrati nam pomagajo zaceliti rane in nas varujejo pred prostimi radikali in virusi.

Na tržnicah nam ponujajo različne sorte buč. Tako so raznovrstne, da v njihovi obliki najdemo laboda, vesoljsko ladjo ali nogometno žogo. Tudi niso vse buče za vsako jed. Nekatere so primernejše za sladke jedi, druge za slane, za peko v pečici, za pireje in različne zelenjavne jedi.

Vse buče tudi niso za vsak okus. Nekateri imajo raje take z nevtralnim okusom, drugi z vonjem po melonah, kostanju ali lešnikih. Njihov okus lahko nadgradimo z raznimi začimbami: s koprom, ingverjem, karijem, peteršiljem, timijanom, rožmarinom in baziliko. Sladke jedi z bučami se okusno možijo z vaniljo, cimetom, klinčki, limono in pomarančo. Možnosti je nešteto. Morda je še najbolje, da jih čim več poskusimo in izberemo svojo najljubšo. Nam se je najbolj prikupila muškatna velikanka.


Divja rižota z bučo; popečena panceta; motovilec z jajcem in dimljenim tofujem

Sestavine za 4 osebe:


300-400 g mešanice različnih sort riža z divjim rižem

500-700 g muškatne (ali druge) buče

1 manjša čebula

3 stroki česna

žlica oljčnega olja

vrela voda ali juha

sol, ščep rožmarina, nekaj vejic timijana

1 majhna žlička masla, parmezan

motovilec, jajce, manjši kos dimljenega tofuja

100 g rezin kraške pancete


  1. Na malo olja popražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo riž, premešamo, počakamo, da postekleni, zalijemo za kozarec vrele vode, premešamo, pustimo, da izpari, in nato med mešanjem še prilivamo vrelo juho ali vrelo vodo. Premešamo, pokrijemo in kuhamo petnajst minut, po potrebi prilivamo vodo.

  2. Medtem bučo olupimo in narežemo na kocke. Dimljen tofu narežemo na manjše kocke, jajce trdo skuhamo.

  3. V lonec k rižu stresemo kocke buče, solimo, začinimo z rožmarinom in timijanom ter kuhamo še petnajst minut. Po potrebi prilivamo vodo. Tanke rezine pancete posebej popečemo v ponvi in prihranimo. Očistimo motovilec, mu dodamo kocke tofuja in trdo kuhano jajce. Solato okisamo, tik preden jo postrežemo.

  4. Proti koncu rižoti vmešamo maslo in nariban parmezan ter takoj ponudimo s popečenimi rezinami pancete ob skledi solate.


Izbiranje buč je kot pogledovanje k oblakom na nebo. Zdaj v oblakih vidimo kita, drugič raco ali želvo. Tako je tudi pri bučah. Poigrajmo se. Bučo olupimo raje sami, rezanje na manjše kocke pa lahko brez težav zaupamo že mlajšim otrokom.

Iz priloge Nedela Odprta kuhinja