Sestavine za 6 oseb:
- 5 svinjskih nogic
- 5 čebul
- 3 koreni
- 2 glavici česna
- 5 lovorovih listov
- poper zrnu
- rdeča paprika
- olje
Priprava:
1 Nogice damo v ekonom lonec, prilijemo vodo in dodamo od pet do šest strokov česna, lovor in deset zrn popra. Počasi naj se kuhajo.
2 Očistimo korenje, ga narežemo na rezine in skuhamo.
3 Čebulo očistimo in narežemo na rezine.
4 Ko so nogice kuhane (morajo razpasti), v posebni posodi ločimo meso od kosti.
5 V večjo ponev nalijemo malo olja in prepražimo čebulo. Dodamo meso in korenje. Pražimo, da izpari tekočina. Potresemo z rdečo papriko. Ko se zgosti, umaknemo z ognja in ohladimo. V tem času pripravimo pire krompir.
6 Postrežemo z zeleno ali zeljnato solato. Pri nas zraven jemo tudi ostre paprike.
Rezanci z makom
Sestavine:
- 250 g mletega maka
- 100 g sladkorja
- 0,25 l mleka
- 450 g širokih rezancev
Priprava:
1 V veliki količini vrele vode skuhamo rezance.
2 V ponvi zavremo mleko. Vanj stresemo mak in sladkor ter malo pokuhamo. Pazimo, da ne skipi.
3 Kuhane rezance stresemo v cedilo, prelijemo s toplo vodo, odcedimo in stresemo v posodo za serviranje.
4 Potresemo z makom in premešamo. Potresemo s sladkorjem.
Iz priloge Odprta kuhinja!