Jabolčna pita z bučno strjenko

Jabolko je priljubljen sadež, svež, aromatičen, sočen, lahko ga pripravimo različno. Sadež je zdrav za presnovo, saj vsebuje veliko vlaknin in celuloze. Naredili smo tudi jabolčno pito po Repovževo.

Objavljeno
08. september 2009 18.15
Drago Medved
Drago Medved
Znan je rek jabolko vsak dan odžene zdravnika stran, torej ob rednem uživanju jabolk ne potrebujemo zdravnika. Sadež je zdrav za presnovo, saj vsebuje veliko vlaknin in celuloze. Zaradi vsebnosti pektina ureja tudi prebavo in razstruplja črevesje. Vsebuje vitamine, maščob tako rekoč nima, beljakovin komaj za omembo. Zdrav je jabolčni kis na solati, lahko pa ga pomešamo tudi z ilovko in dobimo odlične obkladke za lajšanje težav z revmo. V zadnjem času pijemo tudi sadne čaje iz jabolčnih olupkov. Priljubljeni so krhlji suhih jabolk.

Ima tudi številne druge simbolne pomene: v rokah Eve je grešni sadež, v rokah Kristusa je sadež odrešitve. Zlato jabolko je znamenje vladarstva. Poznamo tudi jabolko spora; znan frazeologem je nastal iz grške oziroma rimske mitologije, ko je boginja Venera ali rimsko Venus, ki so jo poistovetili v grško Artemido, vrgla jabolko med lepotice in tista, ki ga je ujela, je bila najlepša, a je med njimi nastal prepir. Tu je tudi Adamovo jabolko; ko sta Adam in Eva še bila v raju in je Bog ves jezen, ko je izvedel, kaj sta storila, iskal Adama, je med iskanjem večkrat zavpil njegovo ime. Ko ga je Adam slišal, se mu je od strahu jabolko zataknilo v grlu in še danes je tam pri vseh moških ... Tudi naš polihistor Janez Vajkard Valvazor je opisoval izjemno kakovost naših jabolk: Na Kranjskem najdeš nad sto vrst jabolk, ki se jedo presne in surove ali kuhane. Neke vrste se drže vse leto. Mnogi jih tudi sušijo, za kar imajo posebne sušilnice. Iz jabolk stiskajo tudi mošt za pijačo.

V zvezi z jabolkom so seveda jablane, saj brez njih ne bi bilo jabolka kot sadeža. Slovar slovenskega jezika navaja precej izrazov v zvezi s tem: jablan je star izraz za jablano. Jablana je sadno drevo z rožnatimi cveti in okroglimi pečkastimi sadovi. Jablanica je manjšalnica od jablane. Jablanovina je jablanov les. Jabolčast je podoben jabolku. Jabolček je manjšalnica od jabolko. Jabolčnik ali jabolčnica je mošt iz jabolk, redkeje izraz za jabolčni kompot. Jabolkovec je tudi izraz za mošt iz jabolk. Divje jabolko je lesnika. Granatno jabolko je nizek južni grm z rdečimi cvetovi. V pogosti rabi je tudi izraz ugrizniti v kislo jabolko, kar pomeni, da smo se lotili nečesa neprijetnega. Jabolko najdemo tudi v pregovoru: Jabolko ne pade daleč od drevesa, kar pomeni, da je otrok podoben staršem ali sin očetu, hči materi. Kar je za Ljubljano zmaj, za Berlin medved in za Benetke lev, je za New York jabolko.


Repovževa pita


Tokrat je jabolčno pito pripravila Meta Repovž iz gostilne Repovž v Šentjanžu. O njihovi ekološki kmetiji in pridelkih smo že pisali. Domača jabolka topaz so služila za jabolčno pito, ki je tokrat v družbi z bučno strjenko. Naredila jo je iz muškatne buče oziroma njenega pireja. Testo za pito je običajno, le da je v tem primeru kar veliko jabolk, zato je pita zelo sočna in nadvse okusna. Okus zelo požlahtni bučna strjenka, nežna, a hkrati prepoznavna, kot se za dobro bučo spodobi. Gospa Meta je vse to še prelila z vaniljevo kremo. A to še ni vse; sladico dopolnjujejo pirini piškotki z lešniki, ki so vmešani v pirino moko z maslom. Kdor zna le malo brati pomen teh sestavin, se mu morajo nabrati sline v ustih. Tako je nastal krožnik, ki ga najbolj ponazarja sama fotografija; slikovit in dinamičen, predvsem pa zelo okusen, sestavljen z dobrimi sestavinami, ki so prijazne do zdravja, kar je pri Repovževih zlato pravilo. Že na njivi, v sadovnjaku in vinogradu mislijo na to, da mora priti na krožnik le najboljše za vznemirjanje brbončic in seveda, prijazno do zdravja. Tudi tokrat jim je izjemno uspelo!

 

Iz priloge Lajf, Slovenske novice!