Jagnječja juha, ajdova kaša in kostanjeva potica

»Ko je čas kostanja, ga z mamo veliko nabereva – greva peš ali pa z avtom, ga je kar precej. Potem kostanje olupiva in zamrzneva, in ko jih potrebujeva, jih samo zmeljeva. Tako sva tudi v jesensko gibanico dala na prvo plast testa mlete kuhane kostanje...,« razlaga enajstletni kuhar Aljaž Konec, ki pripravlja jedilnik tega tedna.

Objavljeno
13. marec 2011 12.51
Posodobljeno
13. marec 2011 13.23
Aljaž Konec, odprta kuhinja
Aljaž Konec, odprta kuhinja
Jagnječja juha z ingverjem

Sestavine

½ kg ne premastne jagnjetine
jušna zelenjava
ingver
sol
poper
1 l vode

Priprava

Meso damo v vodo in počakamo, da zavre.
Potem dodamo jušno zelenjavo: koreninico peteršilja, košček zelene, šalotko ali polovico čebule, košček rumene kolerabe. Dodamo še nekaj listov pora, lovorov list, list cvetače ali ohrovta, paradižnik in košček ingverja. Solimo in popramo.
Ko je juha kuhana, jo precedimo in vanjo zakuhamo rezance ali zdrobove cmočke.


Ajdova kaša s kislo repo

Sestavine

20 dag ajdove kaše
voda
sol
½ kg kisle repe
2 žlici ocvirkov

Priprava


V osoljen krop (dvakrat toliko vode kot kaše) damo kuhat ajdovo kašo za približno 10 minut. Pustimo, da kaša popije vodo.
Posebej skuhamo kislo repo, jo odcedimo in zabelimo z mastjo in ocvirki.
Lahko pa k repi, ko že nekaj časa vre, dodamo na žlici masti prepraženo čebulo in žlico moke. Premešamo in pustimo, da se skuha do mehkega.
Oboje ponudimo z mesom iz juhe.


Kostanjeva potica


Sestavine

testo
60 dag moke
žlička soli
2 rumenjaka
5 dag sladkorja
žlica ruma
približno 3 dcl toplega mleka
5 g masla
kvasec
2 dag kvasa
malo mleka
½ žlice sladkorja
nadev
40 dag kostanja
20 dag sladkorja
12 dag masla
2 žlici piškotnih drobtin
sladka smetana
2 žlici ruma
1 jajce

Priprava


Presejano moko damo v skledo, naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkanem toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti.

V moko ob strani damo sol, rumenjaka, sladkor in rum, nato počasi prilivamo mleko in zamesimo testo. K mesenju potegnemo tudi kvasec.

Dodamo še tekoče toplo maslo in testo gnetemo toliko časa, da postane gladko. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru.

Surov kostanj olupimo ter zmeljemo. Dodamo sladkor in polijemo z vročim maslom in toliko vroče sladke smetane, da ostane nadev gost. Pokrijemo in pustimo na toplem. Preden ga namažemo, dodamo rumenjak in rum ter sneg iz beljaka.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt in razvaljamo. Če ga debelo zvaljamo, ga tudi debelo namažemo z nadevom, če pa ga zvaljamo bolj tanko, ga tanko tudi namažemo.

Testo potresemo z drobtinami, namažemo z nadevom, tesno zvijemo in damo v pekač, ki smo ga namazali z maslom in rahlo potresli z moko. Pustimo vzhajati kakšno uro.

Vzhajano potico postavimo v pečico, segreto na 230 stopinj. Ko porumeni, temperaturo znižamo na 200 stopinj. Pečemo eno uro.