Jakobinke malo drugače

Najbrž je marsikdo naveličan nerganja, češ, kaj bomo pa danes jedli... In se potem kot navadno loti ocvrtega piščanca s pečenim krompirjem. Poletje je kto nalašč za pripravo zelenjave in tudi sadja...

Objavljeno
02. julij 2009 14.47
Alenka Sluga
Alenka Sluga
Jakobinke z drobtinami in bešamelom

 

Potrebujemo (za štiri):

  • 16 jakobink in malo olja

 

Za skorjo:

  • 120 g mehkega surovega masla,
  • 60 g belih drobtin,
  • 2 do 3 vrste nasekljanih zelišč (peteršilj, timijan, rožmarin),
  • strok dobro nasekljanega česna,
  • žličko naribanega pekorina,
  • sol in
  • sveže mleti poper.

 

Za bešamel:

  • 250 ml mleka,
  • malo žafrana,
  • 25 g surovega masla,
  • 25 g moke,
  • sol in
  • naribani muškatni orešček.

 

Priprava:

Za pripravo skorje penasto zmešamo maslo in počasi dodajamo drobtine, česen, nasekljana zelišča in naribani pekorino. Začinimo s soljo in poprom in postavimo na hladno. Za bešamel zavremo mleko z žafranom in odstavimo. Maslo stopimo in vanj počasi vmešamo moko, potem prav tako previdno dodajamo mleko. Dobro premešamo in pustimo vreti približno 10 minut. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Jakobinke na hitro popečemo na vročem olju, osem kosov jih obložimo s skorjo, drugih osem pa z bešamelom. Damo v pečico pod močno zgornjo temperaturo in pečemo do zlato rjave barve.

 

Dober tek!