Potrebujemo (za štiri):
- 16 jakobink in malo olja
Za skorjo:
- 120 g mehkega surovega masla,
- 60 g belih drobtin,
- 2 do 3 vrste nasekljanih zelišč (peteršilj, timijan, rožmarin),
- strok dobro nasekljanega česna,
- žličko naribanega pekorina,
- sol in
- sveže mleti poper.
Za bešamel:
- 250 ml mleka,
- malo žafrana,
- 25 g surovega masla,
- 25 g moke,
- sol in
- naribani muškatni orešček.
Priprava:
Za pripravo skorje penasto zmešamo maslo in počasi dodajamo drobtine, česen, nasekljana zelišča in naribani pekorino. Začinimo s soljo in poprom in postavimo na hladno. Za bešamel zavremo mleko z žafranom in odstavimo. Maslo stopimo in vanj počasi vmešamo moko, potem prav tako previdno dodajamo mleko. Dobro premešamo in pustimo vreti približno 10 minut. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Jakobinke na hitro popečemo na vročem olju, osem kosov jih obložimo s skorjo, drugih osem pa z bešamelom. Damo v pečico pod močno zgornjo temperaturo in pečemo do zlato rjave barve.
Dober tek!