Jedi iz Kuharske enciklopedije

Notri so vse sestavine, vse rastline, živali, vse, kar raste, leze, plava, frči po zraku, vse, kar je užitnega, vsi siri, vse pijače, kar se je in se še uporablja v prehrani skozi zgodovino do danes.

Objavljeno
04. avgust 2009 16.10
Jedilnik Bogdana Novaka
Jedilnik Bogdana Novaka
Dalmatinski brodet


Sestavine:

  • 1,25 kg belih rib
  • 20 dag na koleščke narezane čebule
  • 1 dl vinskega kisa
  • 2 dl rdečega vina
  • 20 dag paradižnikov
  • sol in poper
  • žlička sesekljanega peteršilja


Priprava:

1 Na olju prepražimo pol čebule, damo nanjo razrezane očiščene kose belih rib, še preostalo čebulo, solimo in popramo po okusu in pražimo, dokler meso ne porumeni.
2 Zalijemo z vinskim kisom, vinom, dodamo pretlačene paradižnike, zalijemo z malo vode in počasi kuhamo eno uro. Ne mešamo, le sem ter tja pretresemo posodo. Na koncu potresemo s peteršiljem. Ponudimo s polento.

Francoski stročji fižol v solati

Sestavine:

  • 1 kg ozkega stročjega fižola
  • 20 dag nakockanega grojerja
  • 1 žlička sesekljanega pehtrana
  • sol, olje, kis, poper po okusu


Priprava:

1 Fižol v stročju z ozkimi stroki skuhamo v slani vodi. Odcedimo in ohladimo.
2 Uro pred postrežbo ga polijemo z oljem, kisom, premešamo in pustimo na hladnem.
3 Tik pred postrežbo ga potresemo z Sojerjev, zrezanim na drobne kocke, sesekljanim pehtranom, sveže zmletim poprom in premešamo.


Češnje z jogurtom


Sestavine:

  • 2 dl smetanovega jogurta
  • 2 dag vanilijevega sladkorja
  • 25 dag razkoščičenih češenj


Priprava:
1 Zmešamo jogurt in vanilje sladkor, dodamo češnje in naložimo v skodelice.