Jedilnik za vso slovensko vojsko

V vojašnici Slovenske Bistrice skuhajo od 250 do 300 toplih obrokov na dan. Jedilniki so predpisani za celotno slovensko vojsko. Referent za prehrano iz nabora okoli 80 jedilnikov pripravi mesečni jedilnik, po katerem vsak dan kuhajo obroke.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.46
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Kostna juha z zakuho

Sestavine za en obrok:

  • 10 g jajčnih testenin
  • peteršilj
  • 2,5 g čebule
  • 2,7 g gomolja zelene
  • 4,5 g korenja
  • 2,7 g korena peteršilja
  • sol
  • lovorov list
  • črni poper v zrnju
  • 3 g koncentrata goveje juhe
  • 35 g jušnih kosti


Priprava:
1 Drobno razsekane kosti operemo, blanširamo, prelijemo z mrzlo vodo in počasi kuhamo eno uro.
2 Nato dodamo očiščeno zelenjavo, opečene rezine čebule, jušni koncentrat in začimbe. Kuhamo še pol ure, nato jih odcedimo.
3 V vreli slani vodi zakuhamo testenine. Ko so kuhane, jih oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo ter vložimo v juho.
4 Na koncu dodamo sesekljan peteršilj.


Losos na žaru


Sestavine za en obrok:

  • 250 g lososovega fileja
  • 20 ml oljčnega olja
  • 20 g limone
  • 20 g česna
  • 10 g peteršilja
  • sol
  • poper


Priprava:
1 Očiščen file lososa operemo in osušimo s papirnato brisačo. Posolimo, popramo in pokapamo z oljčnim oljem ter ga pustimo v marinadi slabo uro.
2 Nato ga na vročem žaru opečemo z obeh strani.
3 Preostanku olja dodamo sesekljan peteršilj in strt česen ter premešamo. S tako pripravljeno omako prelijemo file, preden ga postrežemo.
4 Postrežemo z blitvo, krompirjem in paradižnikovo solato.

Iz priloge Odprta kuhinja!