Fuži po istrsko
Sestavine:
- 4 pesti fužev,
- 3 dcl sladke smetane,
- 2 srednje velika bela tartufa,
- 5 dag masla,
- po potrebi mleko ali juho za zalivanje,
- žlico parmezana,
- 5 dag pršuta,
- sol in poper.
Priprava:
Na segreto maslo naribaj tartufe, dodaj tanke rezine pršuta in vse na hitro prepraži, zalij s smetano in dobro prekuhaj. V to omako stresi kuhane fuže, jih posoli in popraj ter po potrebi, če so suhi, zalij z mlekom ali juho. Vmešaj nariban parmezan in preden jih postrežeš, potresi s sveže naribanimi tartufi.
Dušena goveja pečenka
Sestavine:
- 80 dag pljučne pečenke,
- notranjega stegna,
- bržol ali zarebrnic,
- 2 žlici maščobe,
- sol,
- od 20 do 30 dag na listke narezane zelenjave (čebula, korenček, peteršilj, zelena),
- poper,
- lovorov list,
- žličko gorčice,
- 1 dcl smetane.
Priprava:
Mesu odstrani žile in kožice ter ga previdno potolci in posoli. Na vroči maščobi ga opeci z vseh strani, dodaj zelenjavo in duši do mehkega, tj. približno dve uri. Večkrat prilij malo juhe in premešaj. Ko je mehko, ga preloži v drugo kozico, pretlači zelenjavo in prilij smetano, pomešano z gorčico. Vre naj še 10 minut, dodaj poper in lovorov list. Meso zreži, zloži na krožnik in polij z omako.
Kuhani ajdovi štruklji z orehi
Sestavine:
- 40 dag ajdove moke,
- 5 dcl slanega kropa;
Za nadev:
- 25 dag zmletih orehov,
- jajce,
- 1 dcl kisle smetane,
- žlico drobtin
- sol.
Priprava:
Ajdovo moko popari in napravi gladko testo. Hladno razvaljaj za nožev rob debelo, namaži z nadevom, zvij, rahlo zavij v pomazan prtič, poveži z vrvico ter v slanem kropu počasi kuhaj od pol do tri četrt ure. Za nadev zmešaj orehe, jajce, smetano, drobtine in malo soli.
Iz priloge Ona!