Jejmo domače

Nova, popolnoma prenovljena izdaja Sodobna slovenska kuharica, je obogatena s fotografijami značilnih jedi. V pokušnjo vam ponujamo tri recepte, ki dišijo po domači babičini kuhinji.

Objavljeno
12. avgust 2009 14.24
Ona
Ona
Etnolog in kulinarik dr. Boris Kuhar je iz bogate dediščine Velike slovenske kuharice sestre Felicite Kalinšek izbral približno tisoč najbolj prepoznavnih in pristno slovenskih receptov. Kjer je bilo treba, jih je posodobil in prilagodil dognanjem o zdravem prehranjevanju.

Fuži po istrsko


Sestavine:

  • 4 pesti fužev,
  • 3 dcl sladke smetane,
  • 2 srednje velika bela tartufa,
  • 5 dag masla,
  • po potrebi mleko ali juho za zalivanje,
  • žlico parmezana,
  • 5 dag pršuta,
  • sol in poper.


Priprava:

Na segreto maslo naribaj tartufe, dodaj tanke rezine pršuta in vse na hitro prepraži, zalij s smetano in dobro prekuhaj. V to omako stresi kuhane fuže, jih posoli in popraj ter po potrebi, če so suhi, zalij z mlekom ali juho. Vmešaj nariban parmezan in preden jih postrežeš, potresi s sveže naribanimi tartufi.


Dušena goveja pečenka


Sestavine:

  • 80 dag pljučne pečenke,
  • notranjega stegna,
  • bržol ali zarebrnic,
  • 2 žlici maščobe,
  • sol,
  • od 20 do 30 dag na listke narezane zelenjave (čebula, korenček, peteršilj, zelena),
  • poper,
  • lovorov list,
  • žličko gorčice,
  • 1 dcl smetane.


Priprava:

Mesu odstrani žile in kožice ter ga previdno potolci in posoli. Na vroči maščobi ga opeci z vseh strani, dodaj zelenjavo in duši do mehkega, tj. približno dve uri. Večkrat prilij malo juhe in premešaj. Ko je mehko, ga preloži v drugo kozico, pretlači zelenjavo in prilij smetano, pomešano z gorčico. Vre naj še 10 minut, dodaj poper in lovorov list. Meso zreži, zloži na krožnik in polij z omako.


Kuhani ajdovi štruklji z orehi


Sestavine
:

  • 40 dag ajdove moke,
  • 5 dcl slanega kropa;

      
       Za nadev:

  • 25 dag zmletih orehov,
  • jajce,
  • 1 dcl kisle smetane,
  • žlico drobtin
  • sol.


Priprava:

Ajdovo moko popari in napravi gladko testo. Hladno razvaljaj za nožev rob debelo, namaži z nadevom, zvij, rahlo zavij v pomazan prtič, poveži z vrvico ter v slanem kropu počasi kuhaj od pol do tri četrt ure. Za nadev zmešaj orehe, jajce, smetano, drobtine in malo soli.


Iz priloge Ona!